Tickets
Shop
Nieuws 21 aug 2016

Irene Schouten: 'Wilde graag met de mannen mee'

Irene Schouten mocht zaterdag in Hallum de hoogste trede van het ONK-podium beklimmen. De rijdster van Team Clafis wist haar concurrentes op de eindsprint achter zich te laten. Toch had ze de tocht over zestig kilometer graag van meer actie voorzien. “Ik wilde graag met de mannen mee”, vertelt ze.

Foto : Neeke Smit

Samen met Lisa van der Geest, Janita Willems-Crediet en Gerline Crediet vormde Schouten al snel een kopgroep. Na het afhaken van Crediet werd het de Andijkse al snel duidelijk dat er met de overgebleven drie dames om de overwinning gereden zou worden. “Ik wil het geen optocht noemen, maar we gingen steeds kop over kop. Er waren weinig acties.”

Dat is dan ook de reden dat Schouten zich graag bij de mannen had aangesloten. “Vorig jaar mocht dat ook. Het was nu niet van tevoren bekend dat we niet tegelijk zouden vertrekken, dat vind ik echt jammer”, klinkt het teleurgesteld. In de slotfase van de wedstrijd werd het Schouten al snel duidelijk dat ze de winnende partij was in de dameskopgroep. “Ik ben een stuk fitter, dat voelde ik tijdens de wedstrijd al. De rest ging maar kort op kop. Ik heb de afgelopen dagen veel geschaatst en dat is natuurlijk wel anders, maar ik heb de snelheid.”

Schaatsslag

Het vele schaatsen van de afgelopen week zorgden op het moment suprême nog wel even voor kleine techniekverwarring in de sprint. “Ik ging vol in de schaatsslag sprinten”, lacht Schouten. “Dat was wel even schrikken de eerste paar passen. Oei, dit is schaatsen dacht ik.” Toch had ze haar skeelerslag weer snel teruggevonden. “Ik had zestig kilometer om erin te komen, dus dat moet genoeg zijn.”

Wie denkt dat Schouten met deze race revanche heeft genomen voor  vorig jaar, waarbij ze het goud na een declassering moest afstaan aan de Italiaanse Francesca Lollobrigida heeft het mis. “Ik hou het bij mezelf. Die van vorig jaar voelt voor mezelf nog steeds als een gewonnen race.”

Voor Schouten zit het skeelerseizoen er met de wedstrijd in Hallum op, zij gaat zich nu weer op het schaatsen richten. “Na een weekje schaatsen in Leeuwarden gaan we naar Italië en daarna Erfurt. Dan gaat het weer beginnen”, besluit ze. 

Lees alles over het ONK inline-skaten op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan