Ze was oppermachtig. Elke slag van Suzanne Schulting op het KPN NK Shorttrack was raak. Alsof ze al jaren op het hoogste niveau mee schaatste; zo gemakkelijk pakte de Friese schaatsster gister de winst op de individuele afstanden en won daarmee ook haar eerste nationale allroundtitel.

Een korte versnelling, een scherpe inhaalactie of een extra slag. Suzanne Schulting is pas 19 jaar oud en toch speelde ze afgelopen weekend met haar tegenstanders. Andere schaatssters als Yara van Kerkhof en Rianne de Vries kunnen behoorlijk goed schaatsen en hebben ook al aardig wat ervaring. Maar ze hadden gister bij het NK Shorttrack niets in te brengen tegen de jonge Friezin, die op de top van haar kunnen schaatste.

Op de 500, de 1000 en de 1500 meter domineerde Schulting al de races. Maar ook de Superfinale (de 3000 meter) zette ze naar hand, waarmee de schaatsster uit Tijnje ongeslagen haar eerste (!) Nederlandse kampioenschap bij de senioren pakte. "Mijn missie is geslaagd", zei Schulting na afloop tegen de pers. "Op de 1500 meter kreeg ik nog wel wat pittige tegenstand van Yara en Rianne, maar alle andere afstanden gingen best gemakkelijk. Ik schaatste dit weekend zo gemakkelijk en kon zo goed mijn versnelling plaatsen. Het was heerlijk om in zo’n flow te schaatsen."

Voor haar deelname aan het NK Shorttrack meldde Schulting zich af bij het EK Sprint in Thialf, waar ze zich bij het NK Afstanden ook voor gekwalificeerd had. De stoere shorttrackster wilde haar voorbereiding op het EK Shorttrack, dat komend weekend in Turijn plaatsvindt, echter niet in gevaar brengen en besloot om voor het NK Shorttrack te kiezen. "Uiteindelijk is er maar één doel dat telt en dat is het EK Shorttrack. Daar wil ik zo goed mogelijk rijden en proberen om de Europese titel mee naar huis te nemen. Het is jammer, maar het EK Sprint paste niet in dat plaatje. Hoe graag ik ook voor een vol Thialf had gereden."

Met een licht onderbuikgevoel keek ze afgelopen weekend naar de televisiebeelden van het EK Sprint en het EK Allround, waar de schaatsers voor overvolle tribunes hun wedstrijden reden. Ook zij had er maar wat graag gereden. "Natuurlijk is het super vet om in een vol Thialf te rijden", zei ze. "En die beslissing om daar niet te starten heb ik ook niet zomaar gemaakt. Maar je moet wel even bedenken wat de hoofdzaken en de bijzaken zijn en het EK Shorttrack is voor mij nu het belangrijkste en daar ga ik voor."

Samen met haar ploeggenoten van Oranje is Suzanne Schulting maandagochtend alweer op het vliegtuig gestapt naar Italië, waar het EK gereden wordt. Net als Rianne de Vries en Yara van Kerkhof start ze op de individuele afstanden en rijdt ze de relay. "Ik wil daar graag Europees kampioen worden, maar verder ben ik nog niet zo met het eindresultaat bezig. Ik bekijk het race voor race en dat heb ik dit weekend ook gedaan. Dan komt het resultaat vanzelf. We gaan deze week lekker rustig schaatsen en dan hoop ik volgende week uitgerust aan de start van het EK te staan."

 

Door Natasha Smit - Laatste update op 06 jul om 19:48