Het EK Allround en Sprint van 2017 wordt niet in Warschau verreden, maar in Heerenveen. De Polen hebben de ISU laten weten niet in staat te zijn het toernooi te organiseren, waarna de internationale schaatsunie Thialf als alternatief vond.

De KNSB is inmiddels akkoord met de organisatie van het EK, dat van 6 tot en met 8 januari 2017 verreden zal worden, zo laat de ISU in een persverklaring weten.

“We zijn heel blij dat de KNSB in staat is de organisatie op zich te nemen. De Nederlanders hebben een hoop ervaring en wij vertrouwen erop dat de organisatie in goede handen is, ook al is het kort dag”, laat ISU-voorzitter Jan Dijkema weten.

De organisatie van het EK in Polen was sowieso al langere tijd een heikel punt. In eerste instantie zou het toernooi in Warschau verreden worden, werd het verplaatst naar Zakopane, om vervolgens terug te keren naar de hoofdstad.

Het EK van 2017 is het eerste Europese toernooi dat volgens het nieuwe format verreden wordt. Het allroundtoernooi wordt nog altijd beslist op basis van de zogeheten ‘grote vierkamp’, dus inclusief de vijf kilometer voor dames en tien kilometer voor heren. Nieuw is het sprinttoernooi waarbij net als bij de WK de 500 en 1000 meter twee keer op het programma staan.