Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 22 dec 2016

Dilemma's met Niels Mesu: 'Ik heb gewoon pech gehad'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Niels Mesu.

Foto : Neeke Wassenbergh

Bio
Naam: Niels Mesu
Geboorteplaats: Vlissingen
Geboortedatum: 24-03-1992
Team: Team Clafis/AB Transport Group
Specialiteit: Marathon
Opmerkelijk: Mesu overwon kanker en won in januari van dit jaar de Alternatieve Elfstedentocht.
Twitter: @theniels

Dilemma's
KPN Vierdaagse of KPN Marathon Cup
"Ha, dat is gelijk een mooie! De Vierdaagse heb ik afgelopen weekend gewonnen. Ik wist dat ik een kans zou maken, maar toch was het een stunt dat ik het de laatste dag voor elkaar kreeg. Ik zat in de goede kopgroep, waardoor ik de eindzege kon pakken. Dat was heel mooi! Toch kies ik voor de Marathon Cup. De Vierdaagse is een momentopname van vier dagen, bij de Marathon Cup rijd je wedstrijden over het hele seizoen. Dat laat toch zien dat je het hele seizoen constant presteert. Ik sta momenteel tweede, dus ik ga zeker voor het algemeen klassement."

Elfstedentocht of de Alternatieve Elfstedentocht
"Sowieso de Elfstedentocht! En dan hoop ik ook voor de winst mee te doen. Ik zou zelfs mijn overwinning op de Alternatieve Elfstedentocht op willen geven om mee te doen aan de Elfstedentocht. Ik zou hem heel graag in mijn actieve loopbaan willen schaatsen. Of ik denk dat ‘ie er komt? Daar ga ik wel van uit. Het weer wordt steeds extremer, dus dan zal er ook wel een keer een extreem koude winter komen."

De Alternatieve Elfstedentocht die je broer Erwin won of die jij zelf won
"De Alternatieve die ik zelf won! Toen Erwin hem won, vond ik dat heel mooi voor hem, maar ik kreeg daarna een heel sterk gevoel van: volgend jaar ga ik hem winnen. Dat gevoel heb ik een jaar lang gehad. Het grappige was dat Omroep Zeeland ook op de Weissensee was in het jaar dat ik won. De dag voor de wedstrijd had ik een interview. Toen ik dat later ging terugkijken, leek het al alsof ik de wedstrijd had gewonnen. Ik was zo zeker van mijn zaak. Ja, als je dan solo over de finish komt, is dat het mooiste wat er is. Zoiets is niet te beschrijven. Dat was tot nu toe mijn mooiste overwinning. En dat er twee jaar op rij een Mesu de Alternatieve Elfstedentocht won, was voor de familie natuurlijk ook heel mooi."

Emotioneel of nuchter
"Ik ben van mezelf vrij nuchter, maar als het op schaatsen aankomt, kan ik ook vrij emotioneel zijn. Na de wedstrijd moeten ze mij even de tijd geven voordat er wat zinnigs uitkomt. Ook tegen ploeggenoten kan ik dan heel onredelijk zijn.

Toen ik ziek was, stond ik er heel nuchter in. Ik heb nooit bij de pakken neergezeten toen er werd vastgesteld dat ik huidkanker had. Natuurlijk stort je wereld dan even helemaal in, je toekomst ziet er ineens heel anders uit. Op dat moment was ik wel emotioneel, maar ik heb vervolgens wel snel de knop omgezet. Het leven gaat gewoon door. Ik heb twee keer per jaar nog een controle, dus ik word er altijd nog mee geconfronteerd.  Toch vind ik het niet moeilijk om over te praten, al ga ik ook niet van de daken schreeuwen wat er gebeurd is. Ik denk dat mijn ouders het er moeilijker mee hebben gehad dan ik. Mijn moeder zei een keer: 'Ik voel me schuldig dat jij het hebt. Heb ik iets verkeerds gedaan?' Maar hier kan niemand wat aan doen. Ik heb gewoon pech gehad. Ik ben heel blij dat ik de ziekte overwonnen heb. Het is verreweg de belangrijkste overwinning uit mijn carrière, maar zo voelt het niet. Het is niet iets waar ik trots op ben, al ben ik wel heel blij dat het gelukt is."

Korfbal of schaatsen
"Ha, schaatsen uiteraard! Ik kom echt uit een sportfamilie. Eerst deden we allemaal aan korfbal, de korfbalclub zat tegenover mijn basisschool. Tot mijn zestiende heb ik gekorfbald, maar op een gegeven moment voel je dat je mee gaat doen in het schaatsen. Toen is de hele familie overgegaan naar het schaatsen. Alleen mijn oudste broer doet nog aan korfbal. Mijn ouders hebben altijd alles voor ons gedaan, ze reden overal naartoe. Ze zagen liever dat we aan het sporten waren dan dat we naar de kroeg gingen. Dat hebben we ook weleens gedaan hoor, maar ik haal meer voldoening uit het rijden van wedstrijden."

Zeeland of Friesland
"Dat blijft toch Zeeland. Zeeland is mijn thuis. Ik woon weliswaar in Friesland, maar dat is omdat ik er moet zijn voor het schaatsen. In Zeeland ligt m'n latere toekomst, daar wil ik later gaan wonen én werken. Mijn ouders hebben een kaasboerderij en daar wil ik later ook werken. Vroeger heb ik daar ook al een tijd gewerkt, ik was vooral tussen de koeien bezig of in de kaaswinkel. Ik zie er nog zoveel uitdagingen!"

Bier of wijn
"Bier! Ik lust absoluut geen wijn, dat vind ik echt smerig. Alleen die geur al. Nee, doe mij dan maar een speciaal biertje. Zo heel af en toe mag dat wel."

Skeeleren of wielrennen
"Skeeleren. Dat heb ik van jongs af aan gedaan, heb zelfs wedstrijden gereden. Wielrennen doe ik pas sinds afgelopen jaar. Ik train soms weleens met Zeeuwen Johnny Hoogerland en Antwan Tolhoek. Zij zeggen dat ik best goed kan fietsen, maar fietsen in het peloton ligt mij niet zo. Daar ben ik te voorzichtig voor. Antwan komt elke winter naar Heerenveen en dan gaan we met z'n tweeën een weekje met elkaar beuken. Dat is een soort traditie geworden. Ik ken Antwan al een poosje, hij heeft vroeger ook geschaatst. Ik heb een goede klik met hem, we hebben allebei de mentaliteit: niet zeuren. Ik vind het jammer dat hij niet meer marathons schaatst, maar ik vind het super mooi om te zien hoe goed hij nu fietst."

Muziek of film
"Dan kies ik voor muziek. Ik heb een hele brede muzieksmaak. Samen met Antwan heb ik een abonnementje op Spotify. Dan luister ik vaak muziek uit de Top 2000. Daar zitten alle muziekstijlen in, ideaal!"

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Ik ga meestal wel op tijd naar bed. Rond half elf, elf uur lig ik erin, zodat ik de volgende ochtend fit wakker word. Dan een bak koffie erin en gaan!"

Auto of fiets
"Sinds ik ben verhuisd naar Heerenveen zit ik heel veel op de fiets. In Heerenveen kan ik veel met de fiets doen. Maar toch kies ik voor de auto. Ik zou niet zonder kunnen vanwege de afstand naar Zeeland, maar ook omdat mijn vriendin in Gouda woont. Dan is de auto heel belangrijk. Maar als ik wegga met de auto dan denk ik als eerste aan mijn racefiets. Die neem ik overal mee naartoe, die kan makkelijk achterin de auto. Eigenlijk zijn ze allebei heel belangrijk voor elkaar. De auto moet mee, omdat de fiets mee moet."

Zelf koken of uit eten
"Uit eten vind ik altijd wel lekker. Zelf kook ik niet heel vaak, dat doet mijn broer altijd. Hij maakt de dagelijkse kost, zoals wraps en nasi. Dat kan hij heel goed en hij vindt het ook heel leuk om te doen. Ik zou ook best wel een keer per week willen koken, maar m'n broer is meestal al begonnen als ik thuiskom. Hij zit niet zolang aan de koffie als wij na een training haha!"

Strand of bergen
"Bergen. Ik vind het heel mooi om de bergen in te gaan. Ik ben onder andere al op de Mortirolo en de Stelvio geweest. Dat ruige trekt me wel. Het strand is voor mij vrij normaal, omdat ik daar met de fiets heen kan."

Kerst of oud en nieuw
"Ik heb niet zo heel veel met feestdagen. Dit jaar vier ik geen oud en nieuw, omdat ik op nieuwjaarsdag het NK rijd. Daar wil ik goed voorbereid aan de start staan. Met Kerst rijd ik wel met de auto terug naar Zeeland, maar ik ga liever een andere keer gezellig met de familie bij elkaar zitten."

Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan