Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2016

Debutante Ter Mors is favoriet op WK Sprint

Nog nooit eerder reed Jorien ter Mors een WK Sprint. Bij aanvang van de winter zag deelname het toernooi zelfs als een mooie wensdroom, maar bij haar debuut is ze favoriet. “Ja, dat klopt. Het is wel mijn missie om hier een sterk WK te rijden. Als ik vier solide races rijd en geen fouten maak is de titel haalbaar.”

Foto : Soenar Chamid

Aanvankelijk had Ter Mors zich voorbereid op een aantal weken in Seoul. Ze wilde na het ISU WK Sprint blijven om half maart ook deel te nemen aan het ISU WK Shorttrack in dezelfde stad. Dat plannetje viel in het water na een ongelukkig Europees kampioenschap. Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof verdienden de twee startbewijzen voor het WK en Ter Mors werd niet aangewezen.

“Tot drie dagen voordat ik hier naartoe ging dacht ik ook naar het WK shorttrack te gaan”, geeft ze toe. “Ik had stiekem wel gehoopt dat ze me aan zouden wijzen, maar ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat ze dat niet zouden doen.”

Bittere pil

Evengoed was het op de vrijdag dat ze het hoorde een bittere pil. “De selectiecommissie had het zich erg moeilijk gemaakt. Ik denk dat de vijf meiden in de top beter gereden hebben dan van tevoren was verwacht. Dan hadden ze misschien andere criteria gewild.”

Maar de regels konden niet worden teruggedraaid en Ter Mors mocht op het WK shorttrack alleen de relay rijden. Daar bedankte ze voor. Ze geeft de voorkeur aan de World Cup Finale langebaan in Heerenveen.

Inmiddels is de teleurstelling over het WK shorttrack wel verdwenen en staat er een brede lach op haar gezicht. “Ik had er als een van de beste shorttracksters van de wereld graag aan de start gestaan”, zegt ze. “Maar het seizoen is eigenlijk al veel mooier dan gedacht.”

Wederopstanding

De 26-jarige Afterpay-rijdster doelt op haar twee wereldtitels bij de ISU WK Afstanden in Kolomna van twee weken geleden. Na een compleet verloren seizoen vorig jaar kwam haar wederopstanding zelfs voor haar zelf als een verrassing.

Daarom kijkt ze ook heel ontspannen vooruit naar het WK sprint. Ze heeft er niets te verliezen en ook niets meer te bewijzen. “Soms heb je een seizoen dat niet loopt en dan wil je je op het slotkampioenschap nog even laten zien wat je kan, maar nu is alles een extra bonus op hoe mooi het seizoen al is.”

Dat ze een grote kans maakt om na Marianne Timmer (2004) de tweede Nederlandse wereldsprintkampioene te worden, doet haar niet zoveel. “Het heeft geen zin om daar van tevoren mee bezig te zijn. Ik ga daar niet harder van rijden.”

Lees alles over het WK Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan