Tickets
Shop
Nieuws 12 dec 2016

Bob de Vries: 'Niks te winnen, niks te verliezen'

Pas op zondagochtend kreeg Bob de Vries te horen dat hij nog diezelfde avond in Thialf van start mocht op de tien kilometer. In een bijna leeg Thialf, waar hier en daar nog een clubje schaatsfans was blijven hangen reed hij in de B-groep op spectaculaire wijze naar de overwinning. Met zijn tijd van 12.47,53 was hij zelfs sneller dan Jorrit Bergsma, winnaar in de A-groep.

Foto : Erik Pasman

Tijd voor een goede voorbereiding was er voor de boer uit Haule overigens niet. “Gisteravond reed ik nog de marathon in Enschede en pas vanmorgen kreeg ik een berichtje dat Mats Stoltenborg ziek was. De lange fietstraining die gepland stond heb ik dus maar laten zitten. Rond een uur of tien hoorde ik toen dat hij zich definitief had afgemeld.” 

Wat toen nog wel even geregeld moest worden was een vervangende koeienmelker, want dat was eigenlijk het plan voor zondagavond. “Ik heb nog een boerderij thuis, dus dat moet ook gebeuren”, luidt het. “Toen dat geregeld was ben ik een beetje gaan losfietsen, en toen naar de baan.” 

“Ik ben er zonder verwachtingen ingegaan”, vervolgt hij. “Ik had niks te winnen en niks te verliezen.”

In tegenstelling tot de A-groep wordt er in de B-groep gestart in kwartetten, waardoor er vier schaatsers tegelijk in de baan zijn. Of De Vries daardoor het verschil heeft kunnen maken? “Het heeft misschien wel mentaal effect ja. Je hebt het voordeel van een richtpunt op zo'n honderd meter van je vandaan.” 

Zweeds richtpunt

In de slotfase van de wedstrijd werd het, in dit geval Zweedse richtpunt Nils van der Poel, wel nog snel even ingehaald door De Vries. “Dan komt de marathon denk ik een beetje in me naar boven. Daar rijd je altijd op de persoon en gaat het niet om rondetijden. Als ik dan iemand zie, dan moet ik dat gat toch dichtrijden.” 

Dat De Vries in de B-groep rapper was dan zijn teamgenoten in de A-groep verbaast hem verder weinig. “Ik train met Erik Jan en Jorrit. Ik weet dat ik niet veel voor ze onderdoe, ik ben misschien alleen een beetje wisselvalliger.”

“Als ik hier 13.10 had gereden had er natuurlijk ook geen haan naar gekraaid”, vervolgt hij lachend. “Als het om plaatsingswedstrijden gaat ligt er natuurlijk meer druk op. Dan moet je bij de eerste drie, of vijf rijden. Misschien breekt dat me wel op. Nu ging ik er blanco in. Misschien moet ik dat vaker doen.” 

NK Afstanden

Toch neemt De Vries na deze toprace flink wat vertrouwen mee richting de NK Afstanden van eind december. “Ik weet natuurlijk dat ik er nog steeds niet ben. Vorig jaar in Salt Lake City reed ik ook zo’n goede race in de B-groep, maar ik plaatste me niet voor de WK.”

“We gaan het zien. Ik ben hier heel blij mee en mijn weekend is meteen goed", besluit hij. 

Nog even nalezen wat er op de slotdag van de WB in Heerenveen gebeurde? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan