Tickets
Shop
Nieuws 14 dec 2016

Bob de Jong: 'Zou zonde zijn als deze regio geen toppers meer voortbrengt'

Voor veel schaatsers begon zijn of haar carrière op de ijsbaan in Leiden. Zo ook die van Bob de Jong. De inmiddels gestopte langeafstandsspecialist vindt daarom ook dat de gemeente de plannen om een nieuwe ijshal te bouwen zeker niet in de ijskast mag leggen.

"Ik meng me graag in die discussie," zegt de 40-jarige De Jong. "Het is van groot belang dat er ijs ligt waar de jeugd uit de regio kan schaatsen. Er rijdt continu wel iemand in de Nederlandse en wereldtop die in Leiden is begonnen. Als die ijsbaan verdwijnt, zul je zien dat er over tien jaar geen topschaatsers meer uit deze regio komen."

Busreis
De Jong begon op zijn vijfde te schaatsen in de Menkenhal in Leiden. Vanaf Leimuiden ging hij samen met 70 andere kinderen van de ijsclub met de bus naar de ijsbaan. De reis duurde 20 minuten. De kleine Bob genoot van die tijd. "Wij trainden aan de ene kant en de ijsclub uit Ter Aar aan de andere kant. Aan het eind van de les mochten we rondjes rijden. Als ik dan thuis kwam, vertelde ik trots dat ik drie rondjes had gereden."

Zonder de ijsbaan had De Jong nooit op het niveau geschaatst wat hem tot vele successen bracht, durft hij te beweren. De voormalig olympisch kampioen heeft 6 jaar gebruik kunnen maken van de ijsbaan in Leiden. "Als ik die 6 jaar naar een andere baan had gemoeten, was de reistijd ook veel langer geweest. En dan gaat ook wat kosten. Ik weet niet of mijn ouders mij dan hadden laten schaatsen," vraagt De Jong zich af.

Titel
Zijn mooiste herinneringen waren de clubkampioenschappen. "Jos de Koning reed bij de clubkampioenschappen voor het eerst op klapschaatsen. Hij werd clubkampioen in 1986. Ik dacht op dat moment: ‘Waar rijd jij nou mee?’ Twee jaar later werd ik zelf clubkampioen," zegt De Jong trots. "Wat ik wel jammer vind is dat ik de districttitel (zes rondjes) nooit heb gewonnen. Dat is de enige titel die ontbreekt!"

De nieuwe hal moet er dus hoe dan ook komen, vindt De Jong. Wat zou hij graag tegen iedereen willen zeggen? "Voor de schaatssport in Nederland hoop ik dat er continu nieuwe talenten uit die vijver vandaan komen. Het zou zo zonde zijn als er over tien jaar geen toppers meer uit de regio komen. Ik ga de petitie zeker tekenen!"

Wil jij ook dat Leiden een nieuwe ijsbaan krijgt, net als Bob, Lisa van der GeestJeroen Straathof, Arie Koops en heel veel anderen? Laat je stem horen op de speciale facebookpagina! Upload je video's en foto's, en deel je verhaal op social media met #redijssportleiden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan