Spaans wordt binnen het langebaanschaatsen maar weinig gesproken en Baskisch is al helemaal zeldzaam, maar op het ISU EK Allround brengt Iñigo Vidondo daar verandering in. De Bask debuteert op het kampioenschap en heeft grote plannen voor de toekomst. “Ik wil naar de Spelen van Pyeongchang op de 1500 meter."

Het zal geen verrassing zijn dat de Bask vanuit het inline-skaten in het schaatsen is beland. Hij komt uit Vitoria, niet ver van Bilbao, en daar is het schaatsen op wieltjes een populaire sport. De bekende Patxi Peula komt uit dezelfde stad. “Het is nog niet zo groot als het schaatsen in Nederland, maar de populariteit groeit.”

Zelf was Vidondo als inline-skater aardig succesvol. Hij won tweemaal brons op het EK en werd een keer vijfde op de punten-afvalkoers bij het WK. Maar als man van de tweede lijn moest hij zich meestal wegcijferen voor de Spaanse kopmannen. “Dat is nu op het ijs niet meer zo. Nu rijd ik voor mezelf.”

Een aantal jaar geleden werd Vidondo door een Italiaanse inlinecollega overgehaald om eens te gaan schaatsen in Baselga di Pinè. Eind 2012 reed hij daar zijn eerste wedstrijden op het ijs. Zijn echte overstap naar de langebaan volgde vorig jaar. Toen sloot hij zich aan bij de KIA Speed Skating Academy in Inzell.

“Sindsdien doe ik nauwelijks nog aan inline-skaten”, zegt Vidondo in Minsk. “Dat kan niet vanwege een conflict met de Spaanse inlinebond. Het is anders dan in Nederland waar de schaatsbond ook het inline-skaten organiseert. In Spanje hebben we twee bonden en dwingen ze je één discipline te kiezen.”

Olympische Spelen

Die keuze is voor Vidondo niet zo lastig, want hij wil naar de Olympische Spelen. En omdat inline-skaten vooralsnog geen olympische status heeft, is het schaatsen zijn enige kans.

Voor die olympische droom verhuisde de 26-jarige Bask afgelopen voorjaar naar Calgary. Abby Ennis, voorheen als coach werkzaam in Inzell, vroeg hem mee naar Canada. Daar traint Ennis nu een klein ploegje met voornamelijk sprinters. “Ik train dus meestal alleen, maar soms kan ik wat rondes meedoen met Jordan Belchos of andere jongens van de Canadese ploeg.”

Vidondo kan zijn schaatsavontuur bekostigen met steun van een aantal sponsoren, waaronder Michelin en een subsidie van de gemeente Vitoria. Ook krijgt hij steun van de Spaanse schaatsbond, al heeft die bond vooral oog voor de succesvolle kunstrijders.

Jetlag

Het is geen gemakkelijke route die Vidondo voor zichzelf heeft uitgestippeld. Hij moet veel alleen doen en kan niet terugvallen op een groot begeleidingsteam.

“Ik ben pas een week in Minsk en ben nu een beetje moe van de jetlag”, vertelt hij na zijn 5000 meter. Nog los daarvan heeft hij bij het toernooi geen coach bij zich. Tijdens zijn ritten staat Kalon Dobbin met het rondebord op het ijs. Die coacht Zwitser Livio Wenger en Vidondo kent die twee goed van het skeeleren.

Zijn doel voor het EK is dan ook bescheiden, geeft Vidondo toe. “Als ik maar geen laatste word”, lacht hij. Die strijd zal hij met de Fin Tuomas Rahnasto moeten uitvechten, want na zijn twintigste plek op de 500 meter en 21e stek op de vijf kilometer staat Vidondo voorlaatste.

Lees alles over het EK Allround op onze speciale pagina.

Door Erik van Lakerveld - Laatste update op 06 jul 2017 om 18:53