Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2016

Arie Koops: ‘Die nieuwe ijsbaan in Leiden móét er komen’

Ook Arie Koops, technisch directeur van de KNSB, maakt zich hard voor het behoud van een ijsbaan in Leiden. "Zuid-Holland is een grote provincie met een beperkt aantal ijsbanen. Die nieuwe baan in Leiden móét er komen.”

Foto : Soenar Chamid

Koops (foto, links)  zit zelf momenteel in Zuid-Korea, waar de Nederlandse shorttrackers komend weekeinde een Wereldbeker rijden op de olympische baan van 2018. Maar ook vanuit Azië wil hij graag zijn stem laten horen om duidelijk te maken dat de gemeente Leiden toch vooral niet de financiering voor de nieuwe ijshal moet terugtrekken.

“Leiden heeft een grote schaatshistorie”, vertelt Koops. “Veel kinderen hebben daar hun eerste stappen op de schaats gezet en zijn uitgegroeid tot topper. Niet alleen op de langebaan, maar er zijn ook veel goede shorttrackers en marathonschaatsers voortgebracht. En daarnaast schaatsen er wekelijks heel veel liefhebbers hun rondjes. Deze baan heeft zijn nut in de afgelopen decennia meer dan bewezen.”

“Als deze baan verdwijnt, is dat een enorm gemis voor de regio. Er zijn daar ontzettend veel schaatsliefhebbers, maar relatief weinig ijsbanen. De hele provincie heeft maar één 400-meterbaan. De inwoners van Alphen aan de Rijn hadden zich al uitgesproken voor een ijsbaan in hun gemeente, maar daar heeft de gemeente niet op doorgepakt. Als er in Leiden straks ook geen ijs meer ligt, is dat echt een groot probleem.”

Donderdag staat dit punt op de agenda tijdens de raadsvergadering. Koops zelf zit dan nog in Korea, maar dat weerhoudt hem niet om eventueel zelf in te spreken in die vergadering. “Als ik kan helpen, doe ik dat met liefde. Ik kan er niet voor terugkomen, maar als ik bijvoorbeeld een videoboodschap kan inspreken, dan regel ik dat. Want nogmaals: een nieuwe schaatshal is van heel groot belang.”

Lees ook  de interviews met Jeroen Straathof en Lisa van der Geest

Vind jij ook dat er een nieuwe ijsbaan moet komen in Leiden? Laat dan je stem horen via onze speciale Facebookpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan