Tickets
Shop
Nieuws 10 nov 2014

Dweilpauze: Historische prestaties en geschonden afspraken

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Neeke Smit

Nieuws van het weekend

Ireen Wüst pakte bij de Olympische Spelen in Sotsji twee keer goud en drie keer zilver en mag zich, nadat ze ook in Turijn en Vancouver al succesvol was, Nederlands' meest succesvolle olympiër ooit noemen. Daar bleef het niet bij voor de Brabantse, want ze werd afgelopen vrijdag ook nog eens uitgeroepen tot beste vrouwelijke sporter van het toernooi in Rusland. "We hebben geschiedenis geschreven", stelde Wüst tijdens de prijsuitreiking in Bangkok tevreden vast.

Buitenlander in het nieuws

De Olympische Spelen van Alexis Contin gingen vanwege schildklierproblemen de mist in, maar de Fransman is weer terug op het allerhoogste niveau. Bij de WK inline-skaten voegde de meervoudig Europees- en wereldkampioen een nieuwe gouden plak toe aan zijn erelijst met de zege op de 1000 meter. En wie weet wat er in Argentinië nog meer mogelijk is voor Contin.

Top

Sjinkie Knegt begon de eerste World Cup van het seizoen met een bronzen plak op de 1000 meter en ging vervolgens ook met het zilver aan de haal op de kortste sprintafstand. Een unieke prestatie voor de Nederlander die voor het 'Salt Lake City' nog nooit twee individuele World Cup-medailles pakte in een weekend. "Ik heb wel eens mindere dagen gehad, laten we het daarop houden", keek de Fries dan ook tevreden terug.

Flop

Ingmar Berga zou de eerste wedstrijd in de mass start-competitie winnen en zich daarmee in de voorselectie voor de World Cups rijden. Dat was vooraf tenminste zo afgesproken. De zege in Den Haag ging echter naar zijn ploeggenoot Arjan Stroetinga. Volgens de winnaar niet zo vreemd want "een sprinter die de streep ziet wil daar alleen maar zo hard mogelijk naar toe" en ook Berga deed uiteindelijk niet al te moeilijk over het mislukken van het plan. Maar wat is een afspraak dan nog waard bij de ploeg? 

Tijd

Niet alleen Sjinkie Knegt was op dreef bij de World Cups in Salt Lake City. Bij de vrouwen verbeterde de Chinese Kexin Fan het wereldrecord op de 500 meter (42,504). Op het snelle ijs van de Olympic Oval dook de winnares van het zilver in Sotsji in de halve finales negenhonderdste van een seconde onder de oude toptijd van haar landgenote Meng Wang. En daar bleef het niet bij, want ook in de eindstrijd was Fan, weliswaar niet zo snel als eerder, maar toch nog steeds de beste.

Quote

’’Maar wat moeten we dan? We kunnen moeilijk langzamer schaatsen.’’ - De marathonploegen van coach Jillert Anema heersen dit seizoen in de KPN Marathon Cup. Zo ook tijdens bij de wedstrijd in Den Haag waar Bob de Vries met de zege aan de haal ging, voor ploeggenoot Niels Mesu. De mannen van A-ware/Fonterra voerden het tempo in de Hofstad zo hoog op dat vrijwel alle concurrenten  de strijd vroegtijdig moesten staken. Met de 'klachten' vanuit het peloton kan De Vries echter niets."

Foto

Irene Schouten had zaterdag de eerste competitiewedstrijd mass start nog niet gewonnen of haar tweede zege van de dag was alweer binnen. Ook op de marathon was de Noord-Hollandse knap de beste, waardoor ze een bijzondere dubbelslag sloeg.

Foto : Neeke Smit

Video

Bart Swings mag dan niet van de partij zijn bij de WK inline-skaten, toch hebben de Belgen uitzicht op eremetaal. Bij Sporza volgde men de training van de Belgische rijders van heel dichtbij. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan