Tickets
Shop
Langebaan/Shorttrack 25 apr 2024

Naast shorttrack gaan Schulting, Poutsma en Daleman schaatsen bij Jumbo

De succesvolle shorttracksters Suzanne Schulting en Selma Poutsma gaan deze winter in de kleuren van Schaatsteam Jumbo langebaanschaatsen. Dit in combinatie met hun vertrouwde shorttrack-discipline. Eerder werd bekend dat multitalent Angel Daleman aansluit bij de ploeg van Jac Orie en Sven Kramer. "Dit voelt als een verrijking van mijn carrière", zegt viervoudig olympisch kampioene Schulting.

Foto : Schaatsteam Jumbo

Schulting en Poutsma hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ze graag op de langebaan schaatsen. De structuur die Jumbo in samenwerking met de KNSB heeft opgezet, biedt daar nu ruimte voor. Shorttrack blijft de basis voor Schulting en Poutsma. Ze blijven op de 111 meter-baan trainen bij bondscoach Niels Kerstholt, maar geloven dat de langebaan als verrijking kan werken. Olympisch shorttrackampioene Schulting werd in 2021 nog achtste (1000 meter) en veertiende (500 meter) tijdens het WK Afstanden in Heerenveen. Dat jaar eindigde ze als derde op het NK Mass start.

“Ik haal er veel plezier uit en ben er heilig van overtuigd dat het langebanen mij helpt beter te shorttracken”, zegt Schulting. Afgelopen seizoen was anders voor mij, maar ik heb een paar keer geschaatst op de langebaan en toen ontdekte ik weer dat het mij ontzettend triggerde.” Onder de vorige bondscoach Jeroen Otter werd er in trainingen veel gevarieerd en stond Schulting vaker op de langebaan. “Je bent met een andere techniek bezig en ik vraag van mezelf om zo optimaal mogelijk te schaatsen. Als je dan teruggaat naar shorttrack, denk je weer na over techniek. Zeker op de rechte stukken kun je dat gebruiken. Het versterkt elkaar heel erg.”

De ploeg van Jac Orie beleefde een zeer pover seizoen waarna zich een enorme leegloop voltrok. Maar liefst acht rijders trokken de deur achter zich dicht bij de geel-zwarten, Jutta Leerdam kwam daar deze week als negende bij nadat de betrokken partijen geen akkoord met elkaar konden bereiken. In de hoop het tij te keren trok Jumbo enkele nieuwe namen aan: Sanne in ’t Hof, Isabel Grevelt, Remco Stam en Mathias Vosté. De shorttrackers voegen zich daar nu ook bij. “Het is een ploeg waar kopstukken zijn weggevallen, het nieuwe geheel moet zich nog vormen”, zegt Schulting, die meteen toevoegt: “Dat vind ik het leuke, samen kunnen we groeien tot een hecht team. Dat is erg mooi.”

Poutsma pakte het langebaanschaatsen in 2020 weer op en eindigde op het WK Kwalificatietoernooi als negende en vijftiende. Een jaar later werd ze zevende op de 500 meter van het Olympisch Kwalificatietoernooi. Afgelopen zomer trainde ze een paar keer met de sprintsters van Team Reggeborgh. Ze noemt het een ‘mooi avontuur’ dat ze samen met Schulting en Daleman kan aangaan. “Leuk om dit te doen met twee meiden die dezelfde ambitie hebben, samen staan we sterker”, zegt Poutsma, die afgelopen seizoen haar definitieve doorbraak beleefde in de shorttrackwereld. Ze wil ervoor waken dat haar shorttracken gaat lijden onder het langebaanschaatsen. “Welke verhouding het moet worden om te zorgen dat ik op beide disciplines stappen blijf maken, dat moet ik nog onderzoeken.”

De komende tijd wordt gezocht naar de juiste mix waarin de partijen elkaar kunnen versterken. “In algemene zin zie je dat shorttrack en langebaan elkaar meer opzoeken omdat we geloven dat die kruisbestuiving aan beide kanten bijdraagt aan betere sportieve prestaties”, zegt commercieel directeur Sven Kramer van Jumbo. “Dat is de reden waarom we Dave Versteeg bij de ploeg hebben gehaald en dit is een vervolg om daar verdere invulling aan te geven. We zien dat deze twee disciplines elkaar steeds meer versterken. We geloven in die potentie richting de toekomst.”

Dave Versteeg, het vertrouwde gezicht voor shorttracksters Schulting, Poutsma en Daleman. | Foto : Robert Prins

Versteeg is een belangrijke spil in het geheel. Hij ging weg bij KNSB Talent Team Noord om als coach aan de slag te gaan bij Jumbo. “Voor mij is dat wel een van de redenen geweest”, zegt Schulting over Versteeg, die ze al zo’n vijftien jaar kent. “Je gaat samenwerken met een langebaanploeg, fijn dat er dan een coach bij betrokken is die verstand heeft van shorttrackprogamma’s. Hij weet wat wij doen en kent daarvan de impact.” Na haar deelname aan het OKT in december 2021 had Poutsma juist wel de gedachte om haar kans te grijpen op de langebaan. “Toen dacht ik wel: Ik zou over vier jaar wel willen kijken of ik nog wat plekjes hoger kan komen. Het lijkt me heel mooi om dat te bereiken.”

Schulting heeft die ambitie niet direct: “Het is niet zo dat ik nu langebaner word, shorttrack blijft de basis. We gaan elkaar versterken en ik wil er nog een betere shorttracker van worden.” De komende anderhalve week moet Schulting nog doorbrengen in loopgips, het gevolg van haar val tijdens het WK Shorttrack in Rotterdam. Het doel is om deze zomer gewoon volgens plan het ijs op te gaan in voorbereiding op het nieuwe seizoen. “Een enkelbreuk herstelt op eigen tempo, het belangrijkste is dat ik zo snel mogelijk weer fit ben. Ik doe best veel, vooral conditie opbouwen. Een achterstand qua fitheid als we straks het ijs op gaan? Nee, ik kan de schade aardig beperken.”

Samenwerking KNSB-Jumbo moet Angel Daleman helpen droom te verwezenlijken
Eerder werd al bekend dat Angel Daleman haar langebaancarrière voortzet bij Jumbo naast dat ze nu definitief toegetreden is tot TeamNL Shorttrack. Omdat ze met haar 17 jaar officieel nog niet mag toetreden tot een commerciële schaatsploeg, blijft ze haar wedstrijden op de langebaan rijden in het pak van de Nederlandse selectie met daarop een logo van Jumbo. Daleman heeft nooit een geheim gemaakt van haar ambitie om op twee disciplines naar de Olympische Spelen van Milaan te gaan. “Suzanne en Selma hebben een verleden in het langebaanschaatsen, nu doen we het samen”, is Daleman verheugd. “Ik kan van hen leren, fijn dat Jumbo het wil ondersteunen.” De Leiderdorpse trainde tot voor kort volledig bij Dave Versteeg en wordt met deze samenwerking weer met hem herenigd. “Fijn om er een bekend gezicht bij te hebben, vooral omdat ik zolang met hem gewerkt heb.”

De stap naar Jumbo valt samen met het besluit om aan te sluiten bij de nationale selectie shorttrack. Eerder was Daleman terughoudend omdat ze graag haar eigen route wilde uitstippelen, maar ze acht dit het juiste moment om aan te sluiten in het team van Niels Kerstholt. “Het team bestaat uit veel rijdsters waarmee ik gereden heb, waaronder Diede. Ik blijf komend seizoen juniorenwedstrijden rijden, maar hoop ook bij de senioren mee te doen. Afgelopen jaar mocht ik in een vol Thialf rijden, dat was ontzettend gaaf en smaakt naar meer.”

Technisch directeur Remy de Wit van de KNSB juicht het toe dat Schulting, Poutsma en Daleman multidisciplinair schaatsen. “Wij hebben sporters van TeamNL Shorttrack altijd de ruimte gegeven om ook op de langebaan uit te komen. In de jeugd wordt het sowieso gestimuleerd om beide sporten - waar mogelijk - zo lang mogelijk te combineren. Maar ook bij de senioren kunnen sporters, zowel fysiek als mentaal, voordeel halen uit de afwisseling van trainingen en wedstrijden. Dat nu drie rijders van TeamNL Shorttrack bij dezelfde langebaan-ploeg onderdak hebben gevonden, maakt het makkelijker om de programma’s op elkaar af te stemmen. Op de momenten dat Angel, Suzanne en Selma op de langebaan trainen en wedstrijden rijden, zullen ze begeleid worden door de staf van Jumbo. Hun basis blijft echter TeamNL Shorttrack. Daar zal de primaire begeleiding plaatsvinden.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan