Tickets
Shop
Nieuws 08 nov 2014

Dubbelslag Schouten in Den Haag

Het bezoekje aan Den Haag bleek zaterdagavond uiterst vruchtbaar voor Irene Schouten. In de hofstad boekte de Noord-Hollandse een dubbele overwinning. Na de mass start won ze ook de vierde race in de KPN Marathon Cup. Ze was de snelste van een kopgroep. Mariska Huisman en Iris van der Stelt hadden het nakijken. Het was voor Schouten haar tweede zege dit seizoen.

Foto : Neeke Smit

Die derde plaats van Van der Stelt kwam overigens tot stand na ingrijpen van de jury. Die zag hoe Lisa van der Geest als derde over de finish kwam. De rijdster van Beteropenhaardhout stond al klaar voor de huldiging, maar kon na het bekijken van de videobeelden plaatsmaken voor Van der Stelt. Ze zou in de finale Van der Stelt hebben gehinderd. Van der Geest werd teruggezet naar de vierde plaats.

Daar had Schouten echter allemaal geen boodschap aan. De blondine uit Andijk reed opnieuw een sterke wedstrijd en nestelde zich keurig in het kopgroepje van zeven dat in het laatste deel van de race ontstond. ’’Ik was zelf op dat moment wel gas aan het geven, maar vraag me niet meer precies hoe die groep ontstond’’, stelde Schouten.

De zeven – met ook Carien Kleibeuker, Rixt Meijer en Carla Ketellapper-Zielman – bleven met enige moeite uit de greep van het peloton, maar reikten niet tot een ronde voorsprong. ’’Het was een mooie groep, maar het werd toch even lastig toen Carien Kleibeuker en Rixt Meijer niet meer wilden rijden’’, vond Schouten. Dat duo liet de overige vijf rijden.

Lastig parket

Schouten waande zichzelf daarbij in een lastig parket. Ze keek om zich heen en zag twee koppels tegen wie ze het moest opnemen. ’’Mariska Huisman en Lisa van der Geest zijn ploeggenotes, en Iris van der Stelt en Carla Zielman eigenlijk ook. Ik wist dus dat ik slim moest rijden om een kans te maken.’’

Dat deed ze ook. In de vijf ronden durende finale bleef ze geduldig wachten op haar kans en toen die kwam, sloeg ze genadeloos toe. In een sprint is Schouten momenteel niet te kloppen. Wie met haar naar de streep rijdt, kan bijna al rekenen op plaats twee. Het is ook lang geleden dat de Noord-Hollandse een sprint in de marathon verloor. ’’Een echte sprint? Dat is denk ik wel twee jaar geleden’’, becijferde Schouten na enig nadenken.

Langebaan

Haar succes in de marathon staat haaks op de prestaties op de langebaan, die toch de prioriteit heeft van Schouten. Ze plaatste zich weliswaar voor de mass start in de World Cups, maar verder verliep vorig weekeinde de KPN NK Afstanden voor haar teleurstellend. ’’Het is hetzelfde als vorig jaar’’, verklaarde Schouten.

’’Toen ging het ook goed in de marathons, maar kreeg ik op de langebaan de snelheid van de trainingen ook niet op het ijs in de wedstrijden. Aan het einde van het seizoen kwam dat gelukkig nog goed. Ik heb blijkbaar veel wedstrijden nodig om mijn ritme te vinden. Daarom mik ik ook maar op het latere deel van het seizoen. Maar het is wel te hopen dat we hiervoor snel een oplissing vinden. Volgend jaar mag dit niet weer zo gebeuren.’’

Huisman mocht in Den Haag opnieuw het oranje leiderspak aantrekken. De rijdster van Beteropenhaardhout heeft dat inmiddels stevig om haar schouders.

Uitslagen vind je hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan