TVM kondigde twee dagen eerder aan zijn sponsoractiviteiten te verleggen naar de autosport. Het bedrijf van president-directeur Arjan Bos, eerder ook al veertien jaar actief in de wielersport, wordt sponsor van het rallyteam XDakar. Ondanks die koerswijziging blijft TVM de schaatssport (voorlopig) trouw.
"We hebben het sponsorbeleid met externen uitvoerig geëvalueerd'', aldus Arjan Bos, president-directeur van TVM. "Het schaatsen is goed door de evaluatie gekomen. We zien de schaatsploeg als verlengstuk van ons bedrijf."
Het sponsorbudget van TVM gaat wel omlaag. Bos: "Dus ook de schaatsploeg zal er wat van gaan merken. Het totale budget gaat omlaag en binnen dat budget gaan we schuiven.''
TVM is komend schaatsseizoen het enige team met een A-licentie, waarvoor een team onder meer 125.000 euro moet betalen en daardoor meer mogelijkheden op gebied van hospitality en exposure krijgt.
Bos vindt dat een zorgwekkende ontwikkeling. "Het zou goed zijn voor de concurrentie en de schaatssport als er meer teams zouden zijn met een A-licentie'', vertelde hij in het hoofdkantoor van TVM in Hoogeveen.
Ook is Bos van mening dat de schaatssport zich in alle opzichten moet blijven ontwikkelen. "We zullen, ook als TVM, steeds meer de dialoog opzoeken om de sport innovatief te houden. Thialf is bijvoorbeeld ook niet meer wat het geweest is.
In het buitenland bouwen ze allemaal nieuwe stadions, behalve hier. Gelukkig zijn daar nu wel plannen voor.'' Over de doelstelling van de schaatsploeg van TVM voor komend seizoen is Bos duidelijk. "Ik verwacht wederom een aantal titels.''
Of TVM ook na de Spelen doorgaat als sponsor is nog niet duidelijk. "In 2013 volgt er een nieuwe evaluatie en kijken we of we doorgaan met sportsponsoring en sponsoring van de schaatsploeg'', aldsu Bos.
TVM was eerder veertien jaar lang als sponsor actief in de wielersport. Bos wil met TVM alleen grote sponsor zijn in een volkssport. Naast wielrennen en schaatsen zijn dat in zijn ogen voetbal en tennis. "Tennis is echter wel een individuele sport en voetbal is erg duur. We moeten het tegen die tijd even zien.''
Het schaatsteam van TVM bestaat nu uit vijf schaatsers en twee schaatssters. Het is niet zo dat de contracten van iedereen automatisch met twee jaar wordt verlengd. "Met Kramer en Wüst willen we graag verder'', aldus Bos.
"Verder is het handig om sommige posities open te houden. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat Koen Verweij het heel goed doet, of Marrit Leenstra.'' Beide schaatsers kwamen al voor TVM uit, maar rijden nu bij Hofmeier.
Het is de bedoeling dat TVM blijft werken met een groep van zes of zeven schaatsers en schaatssters. "Acht of negen doen we niet meer'', aldus Bos, die ook de optie openhield dat TVM gaat samenwerken met een andere sponsor. Meerdere bedrijven hebben volgens de president-directeur al interesse getoond in de schaatssport.
Met Sven Kramer en Ireen Wüst wil TVM de hoofdrol blijven spelen in het schaatsen, de sport waar het al elf jaar aan verbonden is. In 2000 nam de transportverzekeraar het schaatsteam van Sanex over.
Naast Rintje Ritsma, die in 1995 met Sanex het eerste commerciële schaatsteam startte, kwamen ook Martin Hersman, Gerard van Velde, Bob de Jong, Ralf van der Rijst en de buitenlandse schaatsers Jeremy Wotherspoon, Michael Ireland, Casey FitzRandolph en KC Boutiette toen uit voor TVM, dat onder leiding stond van coach Geert Kuiper en assistent Jac Orie.
Na de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City (waar Van Velde goud veroverde op de 1000 meter) haalde TVM trainer Gerard Kemkers weg bij de kernploeg van de KNSB, en de coach nam zijn pupillen Renate Groenewold, Andrea Nuyt, Sicco Janmaat, Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen mee. Met Uytdehaage was Kemkers bij de Spelen in Salt Lake zeer succesvol. De schaatser bracht zowel de vijf als tein kilometer op zijn naam.
Met Ireen Wüst (die in 2004 overkwam) en Sven Kramer (2005) wist TVM ook de jaren daarna de grootste talenten aan zich te binden. Wüst was bij de Spelen in Turijn (2006) met goud op de 3000 meter direct succesvol.
In Vancouver, vier jaar later, bracht de Brabantse de 1500 meter op haar naam. Kramer pakte in de Canadese stad goud op de vijf kilometer en leek TVM een derde gouden plak op de tien kilometer te bezorgen, maar na een foute baanwissel volgde diskwalificatie.