Tickets
Shop
Nieuws

Spierpijn? Lees deze tips!

Heb je tijdens je training net even te goed je best gedaan? Grote kans dat je de dagen daarna spierpijn hebt. Met dit gevoel in je lijf is sporten misschien wel het laatste waar je aan wilt denken. Toch is beweging het beste medicijn tegen spierpijn.

Foto : Soenar Chamid

Als je spieren zwaarder belast worden dan ze aankunnen, krijg je last van spierpijn. Dit komt vooral veel voor bij beginnende sporters. Als je voor het eerst in lange tijd de skates of schaatsen weer onderbindt, is de kans groot dat je spierpijn krijgt in je kuiten, bovenbenen en hamstrings. Het kan pijnlijk aanvoelen, maar meestal is spierpijn onschuldig. De pijn gaat vanzelf binnen enkele dagen weg.

Bewegen
Bij veel blessures is rust het antwoord, maar bij gewone spierpijn is het juist goed om te blijven bewegen. Juist door de spieren te gebruiken wordt de doorbloeding bevorderd. En een betere doorbloeding zorgt voor sneller herstel omdat er meer zuurstof en brandstof bij de spier kan komen en de afvalstoffen, die na de overbelasting in de spier zijn ontstaan, sneller worden afgevoerd.

Let er wel op dat je de pijnlijke spieren niet te zwaar belast. Want dan is de kans op een blessure, zoals een gescheurde spier groter. Heb je bijvoorbeeld spierpijn na een intensieve (schaats)training, ga dan de volgende dag wandelen of een stukje hardlopen als hersteltraining.

Je kunt verschillende dingen doen om spierpijn te voorkomen of om er sneller vanaf te zijn als het kwaad al is geschied. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Doe een warming-up voor je gaat sporten
  • Doe een cooling-down na het sporten
  • Blijf in beweging als je spierpijn hebt. Bewegen is juist goed voor je pijnlijke, stijve spieren. Maak het niet te gek, maar een stukje wandelen of fietsen doet wonderen. 
  • Drink veel water, zo worden de afvalstoffen die de spierpijn veroorzaken beter uit de spieren weggevoerd. 
  • Train op het juiste niveau.
  • Luister naar je lichaam.
  • Ga na het sporten lekker onder een warme douche, of nog beter, in een warm bad. Door de warmte is de doorbloeding in je spieren beter en herstellen ze sneller. Een massage heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan