Tickets
Shop
Tips & trucs 13 nov 2019

Hoe doe ik een goede warming-up?

Over het opwarmen van spieren voor een training lopen de meningen uiteen. Maar over één ding zijn de geleerden het wel eens. Net als de motor van een auto moeten je spieren, pezen en bloedsomloop even warm worden voordat je er het maximale van vraagt. We hebben alles wat je moet weten over een goede warming-up voor je op een rijtje gezet.

Foto : Soenar Chamid

De voordelen
Een goede warming-up voordat je gaat schaatsen komt je kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen ten goede. Bovendien zijn spieren die goed doorbloed zijn minder kwetsbaar. Door een goede warming-up voor het trainen heb je dus minder kans op blessures. En nog een bijkomend voordeel: stofwisselingsprocessen verlopen sneller na een warming-up. Hierdoor beschikken spieren gemakkelijker over de nodige energie. Dit betekent minder afvalstoffen en automatisch minder spierpijn. Alleen maar voordelen dus!

Neem ruim de tijd voor de warming-up. Een goede opwarming duurt in totaal zo'n 15 tot 20 minuten. In deze tijd komen drie onderdelen aan bod:

  • Loop eerst zo'n 5 tot 10 minuten rustig in.
  • Doe daarna een aantal oefeningen om met name je benen, enkels en romp goed op te warmen. Kijk hier voor specifieke opwarmoefening voor schaatsers.
  • Schaats tot slot een aantal rondes rustig om de warming-up af te sluiten.

Nu ben je helemaal opgewarmd en klaar om het beste uit jezelf te halen op het ijs.

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan