Tickets
Shop
Tips & trucs

Hoe doe ik een goede cooling-down?

Veel mensen weten dat een goede warming-up zeer belangrijk is voor je je spieren gaat belasten, maar het omgekeerde, de cooling-down, is minstens zo belangrijk. We hebben alles wat je moet weten over een goede cooling-down na het schaatsen op een rijtje gezet.

De voordelen
Een goede cooling-down is noodzakelijk voor het herstel van je lichaam en kan blessures voorkomen. Dankzij de cooling-down komt je lichaam tot rust na de inspanningen van het schaatsen. Je brengt je hartslag rustig aan weer omlaag tot een normaal tempo in rust. Hierdoor neemt de kans op hartritmestoornissen af.

Daarnaast herstelt de bloedcirculatie zich. Tijdens het schaatsen gaat er relatief veel bloed naar je spieren. Door een goede cooling-down komt de circulatie weer tot rust en krijgen andere lichaamsdelen weer meer bloed. Als je na een intensieve inspanning te snel stopt, loop je het risico duizelig te worden omdat de bloedcirculatie dan niet langzaam kan herstellen. Rustig aan afbouwen dus.  

Tot slot bevordert een cooling-down de afvoer van afvalstoffen uit de spieren. Bijvoorbeeld melkzuur wordt sneller afgevoerd waardoor je sneller van spierstijfheid, spierpijn en gespannen, vermoeide spieren af bent.

Goede cooling-down
Neem de tijd voor het afkoelen. Een goede cooling-down duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. In deze tijd komen er, net als bij de warming-up drie onderdelen aan bod:

  • Schaats eerst zo'n 5 minuten rustig uit.
  • Trek dan de schaatsen uit en doe wat lichte statische rekoefeningen. De focus moet daarbij liggen op je benen. Kijk hier voor specifieke rekoefeningen voor schaatsers.
  • Nu is het tijd voor een douche waarbij je warm water afwisselt met lauw water. Als je de mogelijkheid hebt om je te laten masseren is dat natuurlijk helemaal perfect.

Statische rekoefeningen
Wetenschappelijk onderzoek wijst aan dat statische rekoefeningen spier- en peesblessures en blessures door overbelasting kunnen voorkomen. Zulke rekoefeningen dragen ook bij aan (het onderhouden van) je lenigheid. Het is niet duidelijk of statisch rekken tijdens een warming-up effectief blessures voorkomt. Je kunt de spanning in je spieren dan zelfs negatief beïnvloeden. Doe statische rekoefeningen daarom na het schaatsen (in een cooling-down) om je lenigheid te trainen. Maar doe deze niet te intensief of te lang. Tijdens het sporten ontstaan namelijk kleine (nuttige) scheurtjes in de spieren en je wilt die niet erger maken. Met statische rekoefeningen wil je juist het herstel bevorderen.

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan