Dit jaarlijks terugkerende evenement is een landelijke wedstrijd tussen alle schaatsende studenten van Nederland. De organisatie is dit jaar in handen van de Groninger Studenten Schaatsvereniging Tjas.
Een topsportsubsidie van de gemeente Groningen heeft Tjas de mogelijkheid geboden om het evenement dit jaar grootser en professioneler neer te zetten dan voorgaande jaren.
Daarnaast geeft de subsidie het organisatiecomité een opstapje naar de mogelijke organisatie van het World University Long Track Speed Skating Championship (WUC) in 2014, tevens in Groningen. Iedereen is van harte uitgenodigd om bij de wedstrijd en overige activiteiten aanwezig te zijn.
De honderd deelnemers aan het Nederlands Studentenkampioenschap (NSK) Allround komen uit alle windstreken van Nederland en gaan, in het derde weekend van maart, de strijd met elkaar aan op de vier te verrijden afstanden.
“Het wordt leuk, spannend en hopelijk vooral volop genieten”, zegt voorzitster Rolinde Alingh. Haar organisatiecomité en vele vrijwilligers zijn al maanden bezig met de voorbereidingen.
“We krijgen gelukkig veel steun vanuit bedrijven en allerlei organisaties. Velen zien iets in onze enthousiaste aanpak van het geheel. En ik zou bij dezen iedereen dan ook van harte willen uitnodigen om met ons te komen genieten van het NSK op 17 en 18 maart!” aldus de voorzitster.
De werkgroep is bijzonder verheugd met de toewijzing van de gemeentelijke topsportsubsidie. Volgens Alingh, maakt de subsidie het mogelijk dat Groningen het studentenschaatsen naar een hoger niveau tilt.
"Het doel van het NSK Allround is om het evenement een meer professionele uitstraling te geven. Op dit moment krijgen de studententoernooien vaak weinig aandacht, terwijl we wel te maken hebben met een NK voor Studenten. Daarnaast zitten we met G.S.S.V. Tjas nog steeds in de race voor het organiseren van het WUC. Dit is het wereldkampioenschap schaatsen voor studenten."
"Aankomend voorjaar zal de vereniging horen of ze deze internationale wedstrijd in 2014 in Groningen kunnen gaan organiseren. Vandaar dat het voor ons belangrijk is om een goed georganiseerd evenement neer te zetten, om de International University Sports Federation (FISU), de International Skating Union (ISU), alsmede de KNSB en de gemeente Groningen te laten zien wat we in onze mars hebben als actieve vereniging binnen Groningen", vertelt een enthousiaste Alingh.
Behalve de meer professionele uitstraling kent het evenement volgens Alingh nog een onderscheidende eigenschap. “Wij richten ons niet alleen op de schaatsers, maar ook op het publiek, de schooljeugd en andere geïnteresseerden in de schaatssport."
"Naast de wedstrijd vindt er op de zondagmiddag een dagprogramma plaats met verschillende interessante workshops. Er zullen enkele sprekers aanwezig zijn, waaronder Bewegingswetenschapper Marije Elferink-Gemser. Sinds dit jaar is zij lector talentherkenning en talentontwikkeling in de sport bij de Hogeschool Arnhem-Nijmgen."
"Alle geïnteresseerden zijn welkom op het dagprogramma. Daarnaast verzorgt dweilorkest de Dwaarsliggers uit Zuidbroek beide dagen optredens ter vermaak van het publiek. En is er een kleurplatenwedstrijd uitgeschreven voor de schooljeugd van Groningen om ook hen bij het evenement te betrekken. Op 17 maart weten we welke leerling er met de prijs, een waardebon van ’t Pannenkoekschip, vandoor gaat."