Marathon op 31 december 2008 op de ijsbaan van Noordlaren
Het belangrijkste is dat de ijsvloer drie centimeter dik is. Pas dan laat de KNSB marathons verrijden, eerder niet. Daarom stellen de ijsverenigingen alles in het werk om als eerste die grens van drie centimeter te halen.
Veenoord staat er op dit moment het slechtste voor. Secretaris Jan Baarslag van de IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord: “Er ligt pas een beginlaagje ijs. Vrijdag was de baan nog een modderbende en pas zaterdag konden we het een beetje schoonmaken en egaliseren. Daarom zijn we pas vanochtend begonnen met het opbrengen van water.” In Veenoord wordt met een giertank steeds een dun laagje water op de baan gebracht zodat de ijsvloer langzaam aangroeit.
Op dit moment is het nog heel dun.Toch heeft Baarslag het idee dat het vannacht snel zou kunnen gaan. “Als het goed vriest zouden we morgen drie centimeter kunnen hebben. We zijn dus nog in de race.”
In Haaksbergen en Gramsbergen hebben ze een andere aanpak dan in Veenoord. Hier laten de ijsmeesters de baan onderlopen met een kleine laag water, een centimeter of vijf. Dit is minder arbeidsintensief, maar de ijsvloer is minder snel dik genoeg. Henk Noteboom van IJsvereniging ‘Ons Genoegen’ in Gramsbergen: “We moeten duimen op iets meer vorst.” In Gramsbergen ligt op dit moment anderhalf á twee centimeter ijs, maar er is een groot verschil tussen de schaduw- en de zonzijde van de baan.
In Haaksbergen heeft het de afgelopen dagen minder hard gevroren dan in Noordlaren, denkt Jaap in ’t Veld van IJs- en Skeelerclub Haaksbergen. In het Twentse plaatsje is het ijs nu anderhalf à twee centimeter dik. In ’t Veld hoopt dat de ijsvloer snel aangroeit, maar plaatst wel wat kanttekeningen. “Er is sneeuw voorspeld voor de komende dagen en dan vriest het meteen minder.”
Kortom, Noordlaren ligt op dit moment een straatlengte voor in de strijd om de eerste natuurijsmarathon. Er ligt op dit moment ruim twee centimeter ijs en de baan was op zondag al open voor het publiek. Om middernacht wordt er bekeken wat de ijsdikte is en als die voldoende hoop biedt op 3 centimeter dan seint Jan Geert Veldman van IJsclub ‘de Hondsrug’ de KNSB in.
Landelijk coördinator natuurijs van de KNSB Teun Breedijk: “Ik ben van plan om morgen rond een uur of negen te gaan kijken of het ijs inderdaad voldoende is voor een marathon.” Wanneer het ijs drie centimeter dik is kan Noordlaren dit jaar de eerste marathon op natuurijs organiseren.
Mocht de marathon morgenavond in Noordlaren gehouden worden, dan is dat niet de vroegste marathon op natuurijs ooit. Veenoord heeft wat dat betreft de primeur. In 1965 werd al op 20 november een langeafstandwedstrijd om de gouden schaats verreden.
Maar zo ver is het nog niet. Uiteindelijk valt of staat alles bij het weer van de komende nachten en dagen. Voor de natuurijsliefhebbers, ijsmeesters en marathonschaatsers blijft het dus nog even nagelbijten.