Als kind was Zwier actief wedstrijdschaatser bij hardrijdersclub Heerenveen. "Ik was geen groot talent, maar vond het wel leuk om te doen. Eenmaal een jaar of 19 gingen zaken als uitgaan, feestjes vieren en de dames een steeds belangrijkere rol speler en dat was niet bevorderlijk voor mijn conditie en techniek. Het schaatsen ging op een lager pitje, hoewel ik wel bij de club bleef. Eerst als trainer – ik heb nog gewerkt met Falco Zandstra – later als bestuurder."

In die tijd werd Zwier benaderd door de toenmalige directeur van de Mavo die ook in het organisatie comité van Thialf zat. "We zoeken nog mensen voor juryfuncties, zei hij. En zo jureerde ik bij menige wedstrijd als baancommissaris in de bocht. Stond ik als jong broekie toch mooi op het middenterrein! Maar na een tijdje had ik dat wel gezien, ik wilde meer een rol van betekenis krijgen en ben de startersopleiding gaan doen. Dat was leuk en spannend! Ik kreeg mijn eigen bevoegdheid en mocht ergens over beslissen!"

In 1984 haalde Jan Zwier zijn diploma en begon met clubwedstrijden. "Het is mijn geluk dat ik vrij jong ben begonnen en altijd in de sport ben blijven hangen. Veel mensen beginnen pas aan de cursus wanneer hun kinderen gaan schaatsen. Een ander geluk was dat er  midden jaren ’90 een plaats vrij kwam op de lijst van internationale starters: qua leeftijd en ervaring stond ik er het beste voor en kon zo doorstromen."

Dat het wel eens fout kan gaan, heeft Zwier inmiddels ook ervaren. Tijdens het EK van 2006 in Hamar haperde het startpistool, waardoor vervelende situaties ontstonden. "Moest ik live voor de camera om tekst en uitleg te geven. Dat lukte nog wel, maar ik had nooit gedacht dat het interview zo’n enorme impact zou hebben. Een week later, bij het WK Sprint, werd ik er eindeloos op aangesproken…"

Inmiddels weet Zwier wel hoe hij met dat soort zaken moet omgaan. "In Thialf staat 1000 man achter je als ik moet gaan starten en dan schiet de adrenaline wel omhoog. Dan moet ik een koele kikker zijn en me daarvoor afsluiten, want alle rijders hebben recht op een faire start. Consequent zijn is daarbij het belangrijkste, ongeacht wie er op het ijs staan. De procedure moet voor iedereen zo gelijkmatig mogelijk zijn. Al zijn er ook altijd schaatsers die uitproberen tot hoever ze kunnen gaan…"            

 In het kader van de KNSB Schaatsweek worden diverse personen in en om de schaatssport gevraagd naar hun passie voor het schaatsen. De KNSB Schaatsweek is van 26 december 2012 tot en met 6 januari 2013. Tijdens deze periode wil de KNSB iedereen laten zien hoe leuk schaatsen is. Samen met haar partners, zoals verenigingen en ijsbanen, biedt de KNSB een breed aanbod aan schaatsactiviteiten aan. Activiteiten om zelf te schaatsen en (top)evenementen om naar het schaatsen te kijken. Ga naar schaatsen.nl/knsbschaatsweek voor meer informatie.