Na de afkondiging van de lockdown op 14 december klonk er nog optimisme door in de berichtgeving van de sectie. "We maken een plan voor een wedstrijdkalender die we oprekken tot zover mogelijk in het seizoen", was de boodschap. Daarvoor was het wel noodzakelijk dat de maatregelen om het coronavirus te beteugelen versoepeld zouden worden. Nu dat niet gebeurd is, is net als in het marathonschaatsen besloten alle wedstrijden van de kalender te schrappen.

Het besluit houdt in dat de junioren, (neo)senioren en masters dit seizoen geen volledige wedstrijdkalender zullen afwerken. Het gaat onder meer om de resterende Nederlandse kampioenschappen voor junioren, neosenioren en masters, de Rabo Holland Cups en de Sprint League. Op enkele mass startwedstrijden aan het begin van het seizoen na zijn daarmee alle landelijke wedstrijden van dit seizoen niet gehouden. 

Ondanks het slechte nieuws houdt men bij de KNSB nog wel een slag om de arm. "Mocht de mogelijkheid zich voordoen dat er in maart landelijk geschaatst kan worden, dan ziet de sectie kansen een mooie schaatsmaand - met alternatieve wedstrijden - te faciliteren", laat men weten. "Hierbij zal de focus liggen op de juniorencategorie, maar verliezen we de andere categorieën niet uit het oog. In deze wedstrijdmaand zullen er echter geen nationale kampioenschappen georganiseerd worden."

Kunstrijden
Voor de kunstschaatsers zal er dit seizoen ook geen Wilhelmus klinken. Het Nederlands kampioenschap wordt normaliter in februari gehouden tijdens de Challenge Cup in Den Haag, maar is definitief geannuleerd. "Het grootste obstakel is de kwalificatie voor het NK, want er is geen enkele landelijke wedstrijd geweest", vertelt vervangend disciplinemanager Jeroen Prins. "Na 9 februari is het maar de vraag of er iets door kan gaan. Het sectiebestuur heeft zich hier nog niet over uitgesproken."

Bovendien zijn de meeste ijsbanen gesloten. Alleen Dordrecht is open voor door NOC*NSF erkende topsporters en VTO's. Verder trainen de schaatsers op buitenbanen zoals in Haarlem en Eindhoven. "Bij de meeste clubs ligt het stil, dus de kinderen hebben geen mogelijkheid om te trainen. Er is dan sowieso geen gelijk speelveld onder eventuele NK-deelnemers. Juist op jonge leeftijd ontwikkelen ze zich snel en zijn ze tien keer beter geworden dan vorig seizoen. We hadden geen andere keuze dan afgelasting."

Foto: Margarita Bouma

Voor de Challenge Cup staan de lichten wel op groen. De internationale wedstrijd is van belang voor zowel de Nederlandse rijders als de buitenlanders, omdat het de laatste kans is om WK-limieten te behalen. De ISU is er alles aan gelegen om dat WK in Stockholm door te laten gaan, want dit seizoen is het tevens een olympische kwalificatiewedstrijd. "Het aantal vooraanmeldingen voor de Challenge Cup is overweldigend. Bij alle disciplines zitten we op het dubbele aantal inzendingen. Maar het is nog afwachten hoeveel deelnemers er uiteindelijk komen."

Dit jaar is de Challenge Cup alleen opengesteld voor senioren. De Nederlandse deelnemers worden aangewezen door de selectiecommissie kunstrijden. "Ondanks de lockdown zou de Challenge Cup wel door kunnen gaan, mits we garanderen dat het veilig is. Straks komt er wellicht een avondklok en moeten we daarmee overweg. Hoe pakt dat uit? Als iedereen om acht uur 's avonds in het hotel moet zijn, heeft dat uiteraard invloed op het programma wat betreft start- en eindtijden."

Shorttrack
De sectie shorttrack heeft dinsdagavond nog een overleg gepland. Voorzitter Sippy Tigchelaar wil daarom 'niet voor de muziek uitlopen' wat betreft de kalender. De instelling is wel dat de sectie de mogelijkheden open wil houden om, zodra het zou kunnen, nog een wedstrijd te organiseren. De KNSB Cups en het NK Junioren zijn vooralsnog uitgesteld. "We willen geen kansen laten liggen."