Dat ze bij natuurijsclub 'de Noordpool' beslist niet slapen zolang er geen vorst is in de winter blijkt wel uit hun unieke optreden voor het goede doel, vorige maand. Aanhakend op de landelijke actie van 'Serious Request' besloten ze het clubhuis in december een middag beschikbaar te stellen voor een bijzondere vorm van schaatsenslijpen. Normaal gesproken kunnen leden hun schaatsen ook al voor een zacht prijsje – op afspraak – laten slijpen in de kantine. Maar alleen zodra de ijsbaan open is. Dit keer werd de prijs (van 5 tot 10 euro) verhoogd, maar de opbrengst was dan ook voor een goed doel.

3FM Serious Request zet zich ieder jaar in voor een 'stille ramp'. DJ's sluiten zichzelf rond de kerstdagen op in het Glazen Huis en proberen door muziek op verzoek te draaien zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dit jaar stond het huis in Leeuwarden. Misschien dat de plek in de 'schaatsprovincie bij uitstek' de club inspireerde, maar men besloot een vervroegde schaatsenslijpdag te organiseren half december en het geld voor de actie beschikbaar te stellen.


Erik Hulzebosch helpt mee bij het schaatsenslijpen voor Serious Request

De radiozender was er duidelijk blij mee en haakte er meteen op in: niet alleen kwam DJ Barend van Deelen langs, hij nam ook Erik Hulzebosch mee en die ging persoonlijk helpen bij het slijpen van de schaatsen. De toeloop was groot en het complete bedrag dat werd opgehaald, werd gedoneerd aan de actie.

De club is overigens niet zomaar een vereniging, maar koninklijk goedgekeurd. Dat gebeurde ooit als volgt: de club werd op 17 januari 1930 opgericht en direct erna werd ook de eerste bestuursvergadering gehouden. Het allereerste bestuur vroeg meteen Koninklijke goedkeuring aan en die is bij Koninklijk besluit van 10 december nog in datzelfde jaar verleend onder nummer 33. Dit besluit moet overigens iedere keer na 29 jaar en 11 maanden op verzoek worden verlengd. Iets wat nog steeds netjes gebeurt. De officiële naam van de club is dus 'Koninklijke IJsclub De Noordpool'.        

Het geld dat destijds nodig was voor de oprichting en het realiseren van een baan werd bij elkaar gebracht door de verkoop van renteloze aandelen van vijf gulden per stuk. Wie nu lid wil worden, moet trouwens nog steeds verplicht vijf aandelen à 2,50 euro te kopen. Het lidmaatschap op zich is daarna niet duur meer: voor zeven euro per jaar kan men met twee personen schaatsen zodra en zolang de ijsbaan open is.  

In het oprichtingsjaar werd van de opbrengst een halve hectare grond gekocht voor de baan. Dat kostte destijds 1250 gulden. Er werd natuurlijk ook geld verdiend. Niet alleen via lidmaatschappen, maar ook dankzij de koek & zopie. Die werd vanaf 1932 bij inschrijving verpacht. De eerste pachter was de heer Hof, die in die jaren een café had. Hij moest 1,50 (gulden) pacht per dag betalen en op zondag zelfs 3,50. Hij kreeg wel als verplichting mee om chocolademelk verkopen, met wel als voorwaarde dat het bestuur de prijs bepaalde. Erg rijk zal hij er dus wel niet van geworden zijn.

In 1975 moest de baan worden verlegd. Dat was nodig omdat de nieuwe weg Nieuw-Heeten – Laren dwars door het terrein kwam te lopen. De baan werd niet alleen van oost-west verplaatst naar noord-zuid, maar ook meteen vergroot naar 1.20 hectare. Het terrein was daarmee groot genoeg voor de huidige 400-meterbaan. Dat werd geregeld via ruilverkaveling. De grond was (en is) eigendom van de vereniging die daar anno 2014 nog steeds heel blij mee is. De club is daardoor namelijk niet afhankelijk van Provinciale of Gemeentelijke instellingen.

Buiten de natuurijsperiodes om probeert de club de leden ook activiteiten te bieden. Zoals de jaarlijkse inline-skatetocht, die dit jaar op 1 juni al voor de vierde keer werd verreden, en weer zeer succesvol was. Er was ook aan de jonge leden gedacht, want voor hen was er een speciale kidstour.

Verder wordt de zomer gebruikt voor herstel- en onderhoudswerkzaamheden. Zo was eind oktober al een groep mannen actief om een nieuwe vlonder bij het clubhuis te maken en was er begin november weer de jaarlijkse 'werkdag'. Op die dag werden de sloten rond het terrein uit gemaaid, nieuwe bestrating rond het gebouw gelegd, de stroomvoorziening aangepast én  Stelconplaat gelegd om goed met veegmachine van het ijs te kunnen komen. De vele vrijwilligers hadden een drukke dag. Maar vanaf nu mogen ze 'slapen' tot de vorst komt. En hoe lang dat duurt, weet niemand.

Naam club: Koninklijke IJsclub De Noordpool.
Gevestigd in:
Holten (Overijssel).
Bestaat sinds:
1930. 
Aantal leden:
we hebben veel gezinslidmaatschappen en donateurs.
Bijzondere lid:
Olympisch kampioen Mark Tuitert is bij de Noordpool begonnen en won in 1991 al de Holtense schoolkampioenschappen. 
Accommodatie:
400-meter-natuurijsbaan met goede verlichting en een mooi clubhuis aan de Dorperdijk.  
Website:
www.ijsclubholten.nl
Emailadres:
info@ijsclubholten.nl
Twitter:
@ijsclubholten.
Facebook:
IJsclub-Holten.
Clubblad:
Nee, maar er wordt wel elk jaar een uitgebreid jaarverslag gemaakt dat te downloaden is via de website van de club.
Verenigingsmotto:
als het even kan een mooie ijsvloer maken waarop jong en oud heerlijk kan schaatsen. 
Feestelijkheden:
zodra de baan open is, is het feest.    
We willen in de toekomst graag:
onze leden behouden en hen zoveel mogelijk bieden.
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat:
we af en toe leuke extra activiteiten bedenken.
Tot slot: onze 'Gouden Tip' voor andere verenigingen:
zorg dat er ook buiten de natuurijsperiodes om iets te doen is voor de leden.