Terwijl Victor An namens de Russen het goud vierde op de aflossing, maakte Knegt na de streep een schoppende beweging en toonde hij zijn beide middelvingers. Het kostte Knegt een rode kaart. Wat de consequenties van die kaart zouden worden, was lange tijd niet duidelijk.

Veel consternatie, rennen en haastig overleg bij de Nederlandse ploeg. Ook de scheidsrechter kon na de wedstrijd geen uitsluitsel geven. Wel bevestigde hij de rode kaart. "Die kreeg hij voor zijn gedrag na de finishlijn, een grote misdraging", aldus de scheidsrechter, die pas op de video het gebaar van Knegt constateerde. "Helaas bleek dat hij twee middelvingers ophield naar de Russische schaatser."

Rond 21.15 uur, zo'n drie uur na afloop van de relay, bevestigde Uwe Rietzke, de wedstrijdleider van de EK, dat Knegt uit de officiële uitslag werd geschrapt.

Dit gold alleen voor zijn individuele resultaten, omdat hij de rode kaart persoonlijk kreeg. De mannenploeg was niet met de kaart bestraft. Daardoor veranderde er niets aan de uitslag van de aflossing. Nederland behield op dat onderdeel het zilver.

Knegt verloor zijn bronzen plak uit het overall klassement en werd bovendien op alle individuele afstanden uit de uitslag gehaald. Niels Kerstholt schoof door naar de derde plek op het eindpodium.

Knegt zelf was alle consternatie niet in de koude kleren gaan zitten. De doorgaans zo nuchtere Fries kon zijn emoties nauwelijks onder controle houden toen hij over het voorval sprak. Volgens Knegt was de actie niet gericht naar de scheidsrechters of naar schaatser An.

"Het is gewoon frustratie van het hele weekend eigenlijk", verklaarde de voormalig Europees kampioen, die in de finale van de 1500 meter meeging in de val van de Fransman Thibaut Fauconnet en vervolgens op de 1000 meter door dezelfde rijder onderuit geschoffeld werd. Daarmee waren zijn kansen op de Europese titel verkeken.

Knegt had spijt had van zijn actie. "Ik verwijt An niets. Die jongen kan er niets aan doen." Van boosheid over het besluit van de jury was bij Knegt dan ook geen sprake. "Die doen gewoon hun werk. Ik weet niet precies wat er allemaal gebeurd is. Ik snap die reacties wel."

Op de aflossing ging Knegt op kop de laatste twee ronden in. De eerste aanval van An wist hij te pareren, de tweede niet. "We hadden een groot gat. Ik snap gewoon niet dat ze dan nog terug kunnen komen." Ondanks dat hij alles had gegeven vond hij dat de ploeg het verlies mede aan hem te danken had. "An springt gewoon meteen weer terug. Dat is zijn goed recht, dat had ik waarschijnlijk zelf ook gedaan. Maar ik baal er van." 

Voor de Olympische Spelen zal de rode kaart die Knegt kreeg geen gevolgen hebben. Mocht hij binnen twaalf maanden nog een keer een rode kaart krijgen, dan zou volgens de regels een schorsing van drie wedstrijden volgen. Een rode kaart wordt bijna nooit uitgedeeld in het shorttrack.