Google je de naam Pien Hersman, dan valt als eerste het resultaat ‘Internetpersoonlijkheid' op. De sprintster is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een Instagram-fenomeen, dat haar 750.000 volgers meeneemt in haar leven op en rondom de ijsbaan. Bang dat mensen daardoor haar schaatscarrière niet serieus nemen, is ze niet. “Schaatsen staat op de eerste plek, en sociale media zijn mijn tweede prioriteit. Ik ben primair een topsporter en straal dat ook uit.”
Dit heeft Hersman niet altijd zo stellig gezegd. Al geruime tijd post ze foto’s op Instagram, maar ruim 2,5 jaar geleden ging haar kanaal skyhigh. Toen de bekendheid nieuw was, vond Hersman het moeilijk haar weg te vinden. “Ik was aan het zoeken hoe ik ermee om moest gaan – ineens stond ik veel meer in de aandacht. Hoe vaak moet je posten, wat vind ik leuk om te delen. Ik heb het nu beter onder de knie, ook omdat ik mezelf beter heb leren kennen. Ik durf kwetsbaarheid uit te stralen”, vertelt Hersman.
De toenemende populariteit van de socialemediaplatforms van Hersman zorgde voor dilemma’s over de inhoud van haar content. Inmiddels maakt ze bewust andere keuzes. “Twee jaar geleden was ik heel kieskeurig over wat ik plaatste. Nu maakt het mij minder uit als ik er een keer niet zo goed opsta. Ik ben ontspannen. Dat was eerst anders. Sociale media leggen de druk op perfectie, daar was ik zelf ook mee bezig. Nu wil ik het juist gebruiken om ook de mindere kant van topsport te laten zien. Iedereen doet altijd het mooie, maar ik wil de echtheid laten zien. Er zijn lastige momenten genoeg. Schaatsen gaat niet altijd goed.”
Dat de topsport hard is, leerde Hersman vorig jaar op de harde manier. Ze liep het NK Sprint mis doordat ze gediskwalificeerd werd vanwege twee valse starts. “Dat deed me veel, vooral omdat ik er echt klaar voor was. Aan het begin van het seizoen moest ik erg inkomen. Alles was onbekend: ik ging uit huis en kwam in een team met veel grote namen. Naarmate het seizoen vorderde kwam ik er beter in. Ik was ready om die NK Sprint supergoed te gaan rijden, zo frustrerend dat ik het niet haalde. Ik had het er lastig mee, maar ik heb het een plekje gegeven. Je wordt er uiteindelijk sterker van.”
Hersman wist het negatieve gevoel van zich af te schudden door kleine, andere doelen te stellen met de coaches en te focussen op nieuwe wedstrijden. Haar grootste leerpunt is vooral de schaatstechniek. “Fysiek gaat het goed, maar ik moet het omzetten naar het ijs. In de krachttraining en op de fiets heb ik veel persoonlijke records verbeterd; het is nu zaak om het op het ijs over te brengen. Daarbij kan ik veel leren van Michelle (de Jong). Zij is daar juist sterk in. Ik schaats graag achter haar om meer van haar techniek te leren.”
Het verschil met vorig jaar is groot – toen zat De Jong bovendien nog niet bij Team IKO-X²O. “Ik weet, een jaar verder, wat er van mij verwacht wordt. Ik ken de coaches en de andere rijders goed. Ik ben gewend aan op mezelf wonen. Aan alles merk ik dat ik een stuk stabieler ben. Vorig jaar kwamen al die nieuwe indrukken op mij af. Nu is er controle en orde. Dat de zaken voor mij geregeld zijn, zorgt ervoor dat ik geen stress en minder druk ervaar. En mocht ik ergens tegenaan lopen, dan maak ik een afspraak met de sportpsycholoog. Het klinkt makkelijk, maar ik kan de komende tijd hierin blijven verbeteren”, zegt Hersman met een kritische blik naar zichzelf.
De dochter van voormalig schaatser Martin Hersman blikt desondanks positief vooruit. Ze debuteerde in een vol stadion toen ze zeventien jaar was. “In die fase lag de nadruk op mijn achternaam en op de vraag of ik hetzelfde zou kunnen als mijn vader. Het is dan allemaal heel spannend, voor het eerst met zo’n publiek. Dat is nu anders. De vergelijking met mijn vader wordt een stuk minder gemaakt. Ik heb er met een psycholoog over gepraat, mijzelf ontwikkeld en meer vertrouwen in mezelf gevonden.”
Het lukt Hersman steeds beter om rust te vinden op de ijsbaan, ondanks de druk die ze ervaart door sociale media. Ze is ontwikkeld in haar rol als influencer en is persoonlijk gegroeid. Het komende seizoen wil Hersman haar kracht op de ijzers laten zien. “Ik kan nu vrijuit schaatsen en heb er vooral veel zin in”, concludeert Hersman. Of deze ontspannenheid de sleutel tot succes is, zal de toekomst uitwijzen.