Marga van Elderen (44) uit Tilburg doet al een aantal jaar met heel veel plezier vrijwilligerswerk bij SKY (Schaatsvereniging voor Kunstrijden en IJsgala). “Wij zijn in principe geen wedstrijdvereniging, maar bij ons draait het hele jaar om het ijsgala wat we met de afsluiting van het seizoen organiseren.” In april zorgden de SKY-leden, samen met vele gastrijders, ervoor dat de ijsshow ‘Oriëntal Express’ een daverend succes werd.
Helaas moet Marga komend seizoen vanwege haar werk bij de gemeente Tilburg haar taken als vrijwilliger bij de kunstschaatsvereniging beëindigen.
“Sinds januari werk ik bij het sportbedrijf van de gemeente en vanwege de link met ijsverhuur, aanvraag subsidies etc. gaat dat niet meer samen.” Jammer, maar ook wel een logische keuze. “Ik moest in dit geval voor mezelf kiezen, anders had ik niet de overstap kunnen maken naar een nieuwe functie.”
Wanneer ben je begonnen met vrijwilligerswerk bij SKY Tilburg? En waarom?
“Dat was 6 jaar geleden. Ze zochten destijds een nieuw bestuurslid en ook voor de organisatie van het jaarlijkse ijsgala waren ze op zoek naar vrijwilligers. Mijn dochter is lid van SKY, vandaar dat ik mijn schouders eronder heb gezet.”
“SKY Tilburg is een vereniging met uitsluitend jeugdleden, dus onder de leden zelf zijn geen kandidaten voor bestuursfuncties of vrijwilligerswerk. Vandaar dat de ouders dat met elkaar doen.”
Werd je gelijk penningmeester?
“Nee. Ik ben begonnen als algemeen bestuurslid en een jaar later, toen de penningmeester stopte, heb ik dat overgenomen. Het contact met mijn voorganger was nog goed, dus na de overdracht heb ik gedurende het eerste jaar nog wel eens een beroep op hem gedaan.”
Wat zijn precies de taken van een penningmeester?
“Het bijhouden van de financiën. Contributiebetalingen, betalingen richting gemeente voor ijshuur, KNSB en dergelijke. Daarnaast ook het bijhouden van welke sponsorgelden voor het ijsgala binnenkomen.”
Hoeveel uur besteedde je per week aan deze taak?
“Echt alleen het penningmeesterschap kostte zo’n 2 uur per week.”
Verder was je jarenlang coördinator van het ijsgala.
“Dat klopt. Dat vergde veel meer tijd. We hebben in april ons afsluitend ijsgala en direct daarna is het evalueren en het seizoen doorspreken, maar dan begint de organisatie van het nieuwe ijsgala ook al weer.”
“In de zomerperiode was met name de scriptschrijfster bezig met het schrijven van de nieuwe show en later in het seizoen was ik zelf denk ik soms gemiddeld 3 uur per dag bezig met de vereniging. Gelukkig stond mijn thuissituatie daar achter, anders lukt het ook niet.”
Was het lastig om vrijwilligers voor het ijsgala bij elkaar te krijgen?
“Tijdens het ijsgalaweekend zelf niet. Wij hadden op zaterdagavond show, dus dan begonnen we op de vrijdag met onze opbouw. Maar in het seizoen, in de loop naar het ijsgala toe, moest kleding in elkaar gezet worden en het decor moest gebouwd worden. Dat was soms vrij moeilijk, omdat mensen zich niet wekelijks aan een taak willen vastpinnen. Maar het was in elk geval wel erg fijn dat we tenminste voor zo’n weekend altijd veel kandidaten hadden.”
Waar haalde je voor jezelf de voldoening uit?
“De grootste voldoening voor mij is wanneer de afsluiting met het ijsgala geslaagd is verlopen, vooral voor de kinderen. Maar ook gedurende het seizoen het contact met de leden. Zien dat iedereen tevreden is.”
Je zegt dat SKY geen wedstrijdvereniging is, maar jullie doen wel mee aan wedstrijden.
“Ons synchroonteam (red. SKY’licious won afgelopen seizoen goud tijdens de KNSB Cup in Heerenveen) doet wel mee aan wedstrijden en een heel enkele keer een solist. Maar onze vereniging telde vorig jaar 75 leden en we hebben maar 6 uur ijs per week. We hebben dus niet de mogelijkheid om wekelijks, laat staan dagelijks, te trainen zoals men bij andere verenigingen doet.”
Hoe zou je anderen enthousiast kunnen maken om ook vrijwilligerswerk te gaan doen?
“In eerste instantie is het gewoon heel erg leuk om te doen en het is ook heel erg dankbaar werk. Of je nu een bestuurlijke functie hebt of als vrijwilliger één keer per jaar iets doet, zonder vrijwilligers kan een vereniging niet bestaan.”
Je stopt nu zelf als vrijwilliger. Hebben jullie al een opvolger kunnen vinden?
“We hebben binnen de vereniging, onder de ouders, een noodoproep geplaatst met het verzoek voor een nieuwe penningmeester én een nieuwe voorzitter. Naar mijn idee moet je als vereniging namelijk minimaal 3 bestuursleden hebben, wil je bestaansrecht hebben. Vandaar ook die noodoproep. Naar aanleiding daarvan zijn er toch echt wel ouders die zich aanmelden. We hebben goed uitgelegd wat het allemaal inhoudt. Niet gezegd: ‘het valt allemaal wel mee’, maar echt een reëel beeld geschetst. We hebben nu in elk geval weer een voltallig bestuur, dus dat is heel erg fijn.”
“Daarnaast schaatst mijn dochter nog, dus zal ik zeker nog wel langskomen, maar niet meer in een coördinerende of bestuurlijke functie. Ik blijf sowieso komend jaar op de achtergrond nog wel gewoon meekijken hoe alles gaat.”
Welke vrijwilliger wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!