Toen zijn dochter zo’n tien jaar geleden begon met skaten, viel het Brand Klijnstra op dat tijdens wedstrijden vaak nog handmatig werd geklokt. “Er was wel elektronische tijdwaarneming, maar die werkte meestal niet”, herinnert hij zich. En dus wilde hij - toen als besturingstechnicus en tegenwoordig als werkvoorbereider werkzaam bij de technische dienst van FrieslandCampina - zijn vakkennis inzetten om daar iets aan te doen. Hij stelde aan de jury van de Noordelijke Skeelercompetitie (nu Van Lingen Competitie, red.) voor om een nieuw tijdwaarnemingssysteem te ontwikkelen.

Een voorstel dat vast met open armen werd ontvangen, niet?

“Het was inderdaad een welkom voorstel, maar natuurlijk mocht het allemaal niet teveel kosten. Toen er bij mij op het werk wat gesloopt zou worden dat ik voor zo’n systeem kon gebruiken, ben ik daarmee gewoon aan de keukentafel begonnen. In de sport worden toch veel dezelfde technologieën gebruikt als in het bedrijfsleven. Het werkte, en van het een komt het ander dus heb ik inmiddels ook voor andere clubs wat gemaakt. Ik ben niet iemand die aan de kant staat, moet altijd wat doen. Of het nou op het werk is, thuis, of bij de sport van mijn kinderen. Zo heb ik ook jurycursussen gevolgd en doe ik daarin dus ook regelmatig iets bij wedstrijden.”

Je omschrijft het net als een hobby, is het dat ook?

“Ja, ik zie het wel als mijn hobby. Het creatief bezig zijn met electronica vind ik leuk, en het is mooi om te zien dat mijn werk nuttig is en ook op grotere evenementen ingezet wordt. Zo heb ik dit jaar weer iets gebouwd dat tijdens het KPN NK Inline-skaten in Almere werd gebruikt, samen met het aanwezige KNSB-systeem. Vijf jaar geleden tijdens het EK Inline-skaten in Heerde was er ook zoiets; er was een camera voor de fotofinish ingehuurd maar die deed het niet. Op het laatste moment werd ik toen gevraagd om in te springen.”

Oorspronkelijk ben je dus via het inline-skaten als vrijwilliger aan de slag gegaan. Inmiddels hou je je ook met schaatsen bezig…

“Klopt, in de winter ben ik zelfs nog wel drukker dan in de zomer. Ik ben actief in de marathonjury van Thialf, en voorzitter van de plaatselijke ijsclub. Ik zit ook in de jurycommissie van het skaten en heb daarin het technische aspect erbij genomen. Heb me in die rol bijvoorbeeld beziggehouden met het systeem rondom de transponders. Voorheen ging die tijdwaarneming deels ook nog handmatig, met een muisklik. Sinds dit jaar loopt dat  automatisch, via het startpistool. Althans bij de Landelijke Baan Senioren. In de praktijk is nu gebleken dat aan dit systeem toch een paar verbeteringen aangebracht moeten worden. Zaak is nu deze verbeteringen voor het volgende seizoen klaar te hebben.”

Verbeteren; waaraan moet een ‘goed’ systeem volgens jou dan voldoen?

“Wat ik bouw moet voor degene die het bedient vooral simpel te gebruiken zijn. Je moet er geen uitgebreide cursus voor moeten volgen om het te begrijpen, vaak zijn die mensen namelijk ook vrijwilligers. Tien minuten instructie moet voldoende zijn. Al mijn apparaten heb ik volgens dat principe gemaakt. Dan kun je ook makkelijk op problemen inspringen, zoals tijdens dat EK. Het mooie is dat het me eigenlijk altijd lukt om de werking binnen die tien minuten uit te leggen.”

Welke vrijwilliger wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!