Michiel Kersten uit Heemstede kan gezien worden als een echte pionier op het gebied van shorttrack en inline-skaten in het westen van ons land. Zijn enthousiasme voor beide sporten probeert hij over te brengen op iedereen die het horen wil. Zo heeft hij bijvoorbeeld een jaar lang wekelijks mails verzonden met verwijzingen naar sites of YouTube filmpjes over hoe leuk inline-skaten is. “Veel communiceren is belangrijk,” vertelt Michiel. “Iedere week opnieuw was mijn boodschap een inspirerend filmpje.”

Wanneer ben je begonnen met vrijwilligerswerk?
“Ik ben begonnen met jeugdschaatsen. Kleine kinderen leren schaatsen en gewoon allerlei spelletjes met ze doen. Dat doe ik nu al zo’n tien jaar en dat is voor mij het grootste ontspanningsmoment van de week. Daar haal ik ongelooflijk veel plezier uit.”

Hoe ben je daartoe gekomen?
“Ik heb dat zelf een keer aangeboden. Ik stond daar als ouder aan de kant en dan is het natuurlijk veel leuker om gewoon mee te doen. Bovendien is er vaak behoefte aan mensen die meehelpen. Bij die kleintjes staat plezier in het schaatsen centraal. Het gaat erom dat je ze enthousiast maakt en houdt voor de sport.”

Vanuit het lesgeven ben je meer gaan doen.
“Dat klopt. Ik heb zelf namelijk een aantal jaar geleden het inline-skaten ontdekt bij de marathon in Berlijn. Toen ik daar die rijders met hoge snelheid langs zag komen, dacht ik ‘wow, dat ga ik ook doen’. Vervolgens merkte ik dat het échte inline-skaten bij ons in het westen niet of nauwelijks wordt beoefend en dat moet veranderen.”

“Ik ben toen met een aantal mensen begonnen met het opzetten van een jeugdskeelercircuit. De LKZL Jeugd Skeelercompetitie in Lisserbroek, Kudelstaart, Zwanenburg en Leiderdorp. Gewoon om kinderen te laten zien hoe leuk ‘wedstrijdskeeleren’ is. Dat is nog niet helemaal onder auspiciën van de KNSB, want we zijn klein begonnen. We zien het meer als onderlinge wedstrijden tussen een aantal ijsclubs. Dit doen we nu al drie jaar en het is eigenlijk een opstapje naar de regionale competitie en wellicht later het landelijke circuit van de KNSB.”

Je kiest dus vooral de wedstrijdkant van het inline-skaten. Geef je de jeugd zelf ook les?
“Dat heb ik wel gedaan. Ik ben een paar jaar geleden ook gestart met een trainersopleiding, puur gericht op skeeleren, terwijl ik ook schaatstraining geef. Ik voel me een beetje een missionaris van het inline-skaten als wedstrijdsport. Er is nog een wereld te winnen. Ik vergelijk het als op een racefiets zitten en dat ze dan zeggen dat je niet hard mag rijden. Wat is dan de lol? Met inline-skaten kun je zo verschrikkelijk hard gaan, maar dan moet je wel je techniek aanpassen. Niet proberen te schaatsen, maar écht inline-skaten. Dan gaat het zó hard en dan is het ook zó leuk!”

“De sfeer die om de wedstrijden hangt is ook fantastisch. Iedereen praat met elkaar en zit in het zonnetje. Heel gemoedelijk met een muziekje. Altijd heel erg gezellig en dat wil ik ook overbrengen.”

Daarnaast ben je ook bezig geweest met shorttrack.
“Dat doe ik eigenlijk gelijktijdig. De laatste vijf jaar loopt alles een beetje parallel. Op de ijsbaan in Haarlem ligt in het midden een stuk ijs waarop je prima kunt shorttracken. De baan is samen met de KNSB en het gewest begonnen met het stimuleren van shorttrack en door omstandigheden is daar het klad in gekomen. Dat vond ik doodzonde en ik heb geïnitieerd om met z’n allen de schouders er weer onder te zetten.”

“We hebben reclame gemaakt, een e-mailsysteem opgezet en ervoor gezorgd dat iedereen geïnformeerd werd. Dankzij de steun van stichting Kunstijsbaan Haarlem, het gewest en de KNSB is het shorttracken bijna drie jaar gratis geweest, terwijl het eigenlijk een dure sport is. Iedereen kon zich aanmelden en kijken of ze het een leuke sport vonden door eraan mee te doen. We zijn begonnen met twee wedstrijdschaatsers en hebben inmiddels een groepje van vijftien. Dat is toch wel een succes. Ook dankzij de trainers, want er is nu ook een flinke groep pupillen en daar moet het vandaan komen.”

Jeugd is belangrijk?
“Jazeker en volgens mij deel ik de volgende mening met de KNSB. Wedstrijdsport en breedtesport zijn communicerende vaten. Zonder het een is er niet het ander. Het aantrekkelijke voorbeeld voor kinderen wordt neergezet door wedstrijdrijders. Maar als er geen breedtesport is en iedereen zich maar op wedstrijdsport concentreert, heb je geen aanwas. Je hebt elkaar dus nodig.”

Kun je makkelijk mensen vinden die willen meehelpen?
“De sport op zich is natuurlijk geweldig. Maar je moet op een gegeven moment wel een aantal mensen hebben die dat idee ook delen. Met Shorttrack Haarlem zitten we een beetje in een ingewikkeld pakket doordat het geen vereniging is. Wij ondersteunen clubs die op de ijsbaan Haarlem trainen en bieden hen de mogelijkheid om met hun leden te gaan shorttracken.”

“Er is dus ook geen bestuur en we moeten het echt hebben van ouders. Sommige mensen pikken dat op en helpen met het uitdelen van schaatsen, trainen de pupillen of helpen met het wedstrijdsecretariaat. Zo langzamerhand bouwen we dat uit en op dit moment staat er al een stevig fundament. En zo af en toe organiseren we weer eens een koffiebijeenkomst met lekkere taart en hopen we dat de mensen enthousiast blijven. Ook het sociale aspect is namelijk heel belangrijk.”

Wat is voor jou de voldoening van je vrijwilligerswerk?
“Dat na een aantal jaren vanuit selecties steeds positiever naar shorttrack en inline-skaten wordt gekeken. Het wordt niet meer alleen als een middel tot doel gezien, maar ook als een doel op zich. Het geeft een enorme voldoening om te zien dat je in staat bent om vanuit niets een groep mensen te krijgen die ook worden gegrepen door de sport.”

Heb je nog wel tijd om zelf te sporten?
“Daar moet je gewoon tijd voor maken. Ik vind dat je de sport zelf ook gewoon moet doen. Ik skeeler en schaats marathons en af en toe doe ik ook nog een langebaanwedstrijd.”

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl