Hij twijfelde lang, bekent de rijder van Payroll Group. Tot het laatste moment zelfs. Maar Joost Vink (30) heeft nu de knoop doorgehakt: de wedstrijden van de KPN Driedaagse worden zijn laatste races als marathonschaatser op het hoogste niveau. Geen makkelijke beslissing, dat mag duidelijk zijn. "Op het moment dat ik het vertelde aan mijn ploeggenoten stonden de tranen in mijn ogen", bekent Vink. "Marathonschaatsen is toch al heel lang een deel van mijn leven."
Dat laatste is zeker waar. Joost Vink debuteerde als jong talent in het najaar van 2003 als marathonschaatser bij de A-rijders. Aan de zijde van Rob van Meggelen, Ruud Aerts en Sandor Stuut kwam hij uit voor de formatie van Heembouw. Via de ploegen van Regiobank/MM Guide, PGM Bakker Vastgoed, Beelen Sloopwerken, Goesting.nl en Groen Talent belandde hij de laatste twee seizoenen bij Payroll Group.
De laatste jaren van Vink werden echter overschaduwd door fysieke problemen. Ziekte van Pfeiffer en daar overheen nog eens een streptokokkenbacterie sloopten het lijf van de schaatser uit Noordwijkerhout. Hij belandde zelfs op de intensive care en viel meer dan tien kilo af.
Vink knokte hard om terug te komen op het hoogste niveau en slaagde daar dit seizoen in. "Een zwaar gevecht dat me uiteindelijk veel voldoening heeft gegeven en waarmee ik voor mezelf ook heb bewezen dat ik veel aankan", stelt hij. "Dit seizoen was ik eigenlijk pas weer helemaal terug. Ik voelde me sterk, reed lekker en voldeed aan mijn doelstelling een podiumplek te halen." Dat gebeurde in de cupwedstrijd in Tilburg, waar Vink zijn derde plaats vierde als een zege. "Tja, een echte zege is er nooit van gekomen. Dat vind ik wel jammer."
Maar juist in het seizoen waarin hij definitief terugkeerde, begon ook de twijfel te knagen. "Ergens in december vroeg ik mezelf af of ik nog wel door wilde gaan." Het antwoord weet hij inmiddels. Nee dus. "Ik betrapte mezelf erop dat ik sportief gezien eigenlijk geen perspectief meer zag. Natuurlijk, ik kan goed mee op het hoogste niveau, maar meer dan dit lijkt er ook niet in te zitten. Ik heb een huis gekocht, heb een hypotheek en moet dus vier dagen blijven werken. Dan kun je je niet serieus meten met de profs in het peloton."
Die conclusie bracht Vink uiteindelijk tot zijn besluit. "Niet alleen dat, maar ook het besef dat er meer is. Het wordt steeds moeilijker op te brengen om de hele winter door het land te reizen en in januari en februari veel weg te zijn. Het wordt nu wat rustiger, waarmee ik weer tijd krijg voor andere dingen."
De finale van de Driedaagse in Den Haag wordt de laatste wedstrijd van Vink. "Ooit ben ik ook begonnen in Den Haag, dus dat is wel mooie symboliek. De cirkel is rond."