Vorig seizoen werd de wedstrijd nog verreden op het zomerijs van Thialf, maar in verband met de verbouwing heeft Enschede het stokje tijdelijk overgenomen. "Het idee van zo'n wedstrijd wilde ik vasthouden", zegt Kuiper. "We hebben toen met Enschede overlegd of zij dat ook wilden." Vorig jaar stonden er in Heerenveen meer dan honderd rijders aan de start.

"Het is natuurlijk even kijken hoeveel deelnemers we nu kunnen krijgen", vervolgt Kuiper. "Het is voor iedereen wennen dat we naar Enschede gaan." Toch denkt hij dat het geen probleem wordt om voldoende rijders aan de start te krijgen. "Het is alleen maar leuk om de kans te krijgen om een massastart te rijden. Als het deelnemersaantal de helft is van vorig jaar hebben we nog steeds een mooie wedstrijd."

Kuiper hoopt ook dit jaar weer op een peloton vol rijders uit verschillende disciplines. "We hadden vorig jaar een mooi deelnemersveld. Sjinkie Knegt was er en Sven Kramer. Rijders vanuit het inlinen, langebaan, shorttrack en marathon, dat maakt het gewoon leuk. Maar dat kun je op voorhand natuurlijk niet beloven." Gelukkig heeft Kuiper al van de nodige teams vernomen dat ze in juni op het zomerijs zullen trainen. "Dat is wel belangrijk", zegt hij. "Als ze zeggen: 'We zitten nog niet te wachten op ijs', dan waarschijnlijk ook niet op een wedstrijd."

De wedstrijd in Enschede wordt bestempeld als een zogenaamde 'testwedstrijd'. "Niet alleen voor de rijders", zegt Kuiper. "De selectiewedstrijd die straks bepaalt wie er naar de World Cups gaan is ook in Enschede. Voor IJsbaan Twente is dat zijn eerste grote massastart en het is daarom ook warmdraaien voor de juryleden en ijsbaan."

Met het vertrek van Mariska Huisman zal er ook uitgekeken worden naar een vervangster op de massastart. "Vorig jaar had ik Manon Kamminga reserve bij de WK en Lisa van der Geest is al een keer reserve geweest", zegt Kuiper. "Met name bij de dames vergt het vooral vanuit de langebaan nog wat meer mensen die dit moeten kunnen. Het lijkt alsof vooral de toppers van de langebaan moeite hebben met het rijden in een peloton."

Het organiseren van de massastart is nog maar één van de zomeractiviteiten van de bondscoach. Hij maakt het beleid, past selectieregels aan, maakt een kalender voor de massastart en schrijft een plan uit tot de Olympische Spelen van Pyeongchang.

Naast bondscoach van de massastart is Kuiper natuurlijk ook nog bondscoach van de ploegenachtervolging. "Ik wil eigenlijk wel kijken of ik met de merkenteams ook een wedstrijd team pursuit kan organiseren", zegt hij. "Dat is namelijk een prima training en er komt belangrijke informatie uit die wedstrijden voor mij. Als een merkenteam een keer in eigen samenstelling rijdt kan ik ook wat meer informatie krijgen over mensen die het mogelijk aankunnen", vervolgt Kuiper. "Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als Team Lotto-Jumbo Kjeld Nuis een keer gaat opstellen. Met Sven en Wouter of met Wouter en Douwe."

"Het is een beetje lullig als ik dat een keer moet uitproberen in een World Cup", gaat Kuiper verder. "Dat zou je op een andere manier, op een ander moment moeten doen. Tot nu toe lijkt het moeilijk in te plannen. Iedereen is toch wel heel erg met z'n individuele afstanden en dingen bezig."

Met de verzameling aan topschaatsers die Nederland heeft hoeven we ons volgens Kuiper geen zorgen te maken over de ploegenachtervolging. "Er komt altijd wel een goed team uit", zegt hij. "Ik heb wel het idee dat er meer in zit en dat er echt mensen zijn die hierin uit kunnen blinken." Volgens Kuiper is het vooral belangrijk om te beseffen dat de ploegenachtervolging een losstaand onderdeel is. "Het is heel anders dan individueel rijden", zegt hij. "Daarnaast rijd je altijd binnenbochten en daar zit echt een verschil in. Het is niet zo dat we ons team kunnen baseren op tijden die op de langebaan gereden worden."

"Het is best wel gek", vervolgt Kuiper lachend. "Ik vergelijk het wel eens met Guus Hiddink. Hij roept zijn elftal op en dan gaat hij naar de wedstrijd toewerken. Ik roep mijn mensen op en die hebben dan nog een andere wedstrijd tegelijkertijd met mijn wedstrijd."

Ook mag er van Kuiper op clubniveau al wat meer aandacht naar de massastart gaan. "Dat moet nog steeds wel een beetje wortelen", zegt hij. "Dat je daar gewoon wereldkampioen in kunt worden zoals Irene Schouten en Arjan Stroetinga zijn. Dat zou de aantrekking moeten zijn voor bijvoorbeeld clubs. Bijna elke langebaanwedstrijd zou je kunnen afsluiten met een massastart. Volgens mij vinden heel veel mensen het leuk om ze te rijden en daar begint het mee."

Teams kunnen zich voor de massastart van 25 juni aanmelden via: wedstrijdorganisatie@knsb.nl