De kalender is uiteraard onder het voorbehoud van toestemming om de wedstrijden te houden. Het afgelopen seizoen was het ondanks herhaalde pogingen van de KNSB meermaals verboden om marathonwedstrijden te organiseren. Zelfs een unieke vorstperiode in februari kon de overheden niet op andere gedachten brengen.

Voor het winterseizoen gaat competitieleider Willem Hut vooralsnog uit van een normaal marathonseizoen met een kalender zoals de liefhebbers afgelopen jaren gewend zijn. Na de ouverture in Amsterdam volgt in november de volgende grote afspraak met de Trachitol Trophy. Het NK Marathon op Nieuwjaarsdag is wederom in Alkmaar gepland, waar het dit seizoen niet kon doorgaan. Een week later staat het NK voor masters op de agenda, het NK Jeugdmarathon wordt gehouden in Groningen in de tweede week van februari.

Natuurijs
In de tweede seizoenshelft zijn er een aantal wijzigingen ten opzichte van andere jaren. Eind januari wordt de reis naar de Weissensee gemaakt. Wat dat betreft niets nieuws. Wel wordt het programma komend seizoen uitgebreid met een ONK voor Masters. Ook regionale rijders (C-rijders) kunnen meedoen. Daarmee komt de KNSB tegemoet aan een nadrukkelijke wens van de oudste wedstrijdrijders, die na de sluiting van Flevonice een andere locatie moesten zoeken voor hun ONK.

Foto: Gé Wijnands

Na het verblijf aan de Weissensee reist het peloton terug af naar Nederland. Vervolgens staan weer enkele wedstrijden op kunstijs op het programma, al hoopt men natuurlijk ook op een periode met Nederlands natuurijs zoals we die afgelopen winter meegemaakt hebben. Tot slot staat nog de trip naar het Zweedse Luleå op het programma. De exacte data van die wedstrijden zijn nog niet bekend. Mogelijk worden deze in de eerste week van maart afgewerkt. Het seizoen eindigt zoals intussen gebruikelijk op het ijs van de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Competitieopzet
Een andere mogelijke wijziging in het seizoen 2021/2022 is de opzet van de competitie. Naast de Trachitol Trophy en de NK's zal er dan namelijk nog maar één klassement zijn. De losse klassementen van de cupwedstrijden en de Grand Prixs op natuurijs worden samengevoegd. Dit zou voor een duidelijkere lijn zorgen in het seizoen, al is het nog niet honderd procent zeker dat de nieuwe opzet ingevoerd gaat worden. 

Competitieleider Hut denkt dat met de samenvoeging van de competities een duidelijker product neergezet kan worden. "Het zijn dezelfde deelnemers, dus je zou het kunnen zien als een Tour de France met verschillende soorten etappes. In de nieuwe opzet zijn er twintig competitiewedstrijden en verwacht ik een duidelijkere rode draad in het seizoen. Aan de andere kant heb je in het voetbal ook verschillende competities met dezelfde deelnemers."

Bijkomend voordeel van het vereenvoudigen van de competitieopzet is de verantwoording van het marathonschaatsen als topsportcompetitie richting onder andere NOC*NSF. Omdat onduidelijk was hoe het marathonseizoen exact in elkaar zat en welke competitie precies wat omvatte, ontstonden er extra obstakels om het marathonschaatsen toe te staan. Een samenvoeging van de twee grootste competities bij elkaar zou betekenen dat er 'slechts' drie klassementen overblijven: de Trachitol Trophy, de Nederlandse natuurijsvierdaagse en de nieuwe overkoepelende marathoncompetitie voor kunstijs en buitenlands natuurijs.

Bij voldoende steun wordt de nieuwe opzet al komend seizoen geïmplementeerd. Met de doorlopende lijn in de competitie zijn na een totaal van twintig wedstrijden waar dus ook de wedstrijden op de Weissensee en in Luleå onder vallen de winnaars bekend. De KNSB verwacht over enkele weken de definitieve marathonkalender bekend te kunnen maken.