Maar helaas, juryleden krijgen alleen hun reis- en verblijfkosten vergoed. Op grote internationale wedstrijden krijg je daarnaast een dagvergoeding van wel € 30. Het is dus vooral de liefde voor de sport die iemand doet besluiten, jurylid te worden, want er valt geen droog brood aan te verdienen.

Het begrip “jurylid” moeten we overigens ruimer zien. Want sinds in 2002 het jurysysteem is veranderd, zijn er ook meerdere soorten officials gekomen. Naast juryleden en de scheidsrechter (die de leiding over de wedstrijd heeft en ook het jurypanel aanstuurt), zijn de meest in het oog springende officials het zogenaamde Technische panel, bestaand uit een Technisch Controller, twee Technisch specialisten en bijgestaan door een Data Operator en een Replay Operator.

Het technische panel bepaalt als team welke elementen (zoals sprongen, pirouettes, lifts) een deelnemer of paar uitvoert, en op welk niveau, de ‘levels’, die elementen gedaan werden. De data operator zorgt voor een correcte invoer in het systeem en het afspelen van de elementen in de reviews die het technische panel aan kan vragen. De replay zorgt er voor dat de elementen goed ‘gesneden’ worden, zodat het review-proces snel kan plaatsvinden. De jury beoordeelt tegenwoordig alleen nog maar de kwaliteit van de uitvoering van de elementen en van de kur als geheel, maar niet meer de moeilijkheidsgraad.

Het grappige is nu dat de technisch specialist in het algemeen een coach is, en dus vanuit die hoedanigheid weer wel betaald wordt. Immers de coach kent alle ins en outs van de sport en heeft dus de best mogelijke technische kennis. Maar ook wanneer een coach als technisch specialist wordt ingezet voor een wedstrijd, is hij op dat moment official en krijgt alleen kostenvergoeding.

Juryleden kunnen wel de rol van Technisch controller (deze geeft leiding aan het gehele technische panel) vervullen of die van data- en replay operator, maar niet die van technisch specialist. De training voor het technisch panel is hard en vindt vanuit de ISU elk jaar een week lang plaats in Frankfurt. Ook nationaal organiseert de KNSB elk jaar een seminar om alle officials weer bij te scholen. Zodoende kent iedereen de laatste reglementen.

Wat is nu leuker? Jurylid zijn, scheidsrechter, of in het technisch panel plaatsnemen? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar persoonlijk spreekt mij het teamwork binnen het technische panel erg aan. Dat vraagt natuurlijk andere competenties dan voor juryleden, die hun rol in eenzaamheid vervullen. Maar het is eigenlijk allemaal even leuk. En, als official heb je “the best seat in the house”!

Jeroen Prins is internationaal official in het kunstrijden en disciplinemanager kunstrijden bij de KNSB. Hij is ook actief als commentator bij wedstrijden voor tv-zender Eurosport.