Eigenlijk komen de wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City te vroeg, legt de TVM-kopman uit. "Qua periodisering komt dit wat beter uit voor de sprinters dan voor de stayers. Kijk, de snelheid komt hier wel gemakkelijker, maar er staat daardoor ook meer druk op de benen", zegt hij.
"Het liefst had ik hier een paar weken hard getraind. Dat is het dilemma. Je wil eigenlijk een mooie hoogtestage doen, maar je wil ook niet achteruitrijden in de wedstrijden." En dus bewandelt Kramer deze weken een middenweg. Hij traint behoorlijk hard door, maar houdt tegelijkertijd voldoende rust om wel goed te kunnen presteren. "Ik wil hier op mijn basis goede wedstrijden rijden."
Het is voor Kramer al een tijd geleden dat hij in Calgary reed. Het is sowieso pas de vierde keer dat hij op de baan wedstrijden rijdt. Hij scherpte er wel al twee keer het wereldrecord op de 5000 meter aan. In maart 2007 reed hij 6.07,48 en een half jaar later bracht hij het record op 6.03,32. Die tijd staat nog altijd.
Vier jaar geleden reed hij voor het laatst op de Olympic Oval in Calgary. Toen, ook in voorbereiding op de Winterspelen, kwam hij tot 6.11,11. "Ik was vier jaar geleden een stuk slechter. Misschien niet ten opzichte van de concurrentie, maar ik stond er niet goed voor."
Nu voelt Kramer zich een stuk beter en in balans. "Ik reed het jaar nadat ik terugkeerde al mijn vijf kilometers op het tandvlees, zo voelde dat. Het was werken. Nu is dat niet meer zo."
Het doel voor komend wereldbekerweekend is om de wedstrijd te benutten in de opbouw naar de Olympische Spelen in Sotsji en dus richt Kramer zijn aandacht niet op records. Want records, zo benadrukt hij, kun je niet forceren. "Dat heeft sowieso geen zin, want een snelle tijd komt naar je toe."
Bovendien weet Kramer nog niet precies wat de invloed van de hoogte en het tijdsverschil ten opzichte van Nederland met hem doet. "Ik voel me nu wel oké, maar het is wel anders door de hoogte en het tijdsverschil. En schaatsen is een gevoelssport, dus dat is wel van belang. Maar uiteindelijk moet iedereen daarmee omgaan."
Heel rationeel weet Kramer precies wat hem te doen staat in Canada. "Ik wil hier het liefst een gecontroleerde vijf kilometer rijden", zegt hij, maar tegelijkertijd steekt zijn winnaarsmentaliteit meteen de kop op. "Maar als er iemand voor me knoeperhard rijdt, ja, dan wordt het misschien anders."