De 66-jarige Albert Boelen uit Drunen geeft direct toe eigenlijk heel de week met inline-skaten bezig te zijn. Sowieso elke zaterdag en zondag en daarnaast nog drie à vier keer per week. Bij elkaar zeker zo'n twintig tot vijfentwintig uur besteedt deze enthousiaste vrijwilliger aan het inline-skaten. Het is zijn passie om de jeugd op een hoger plan te krijgen. "Met name vanuit het zuiden; de provincies Brabant, Zeeland en Limburg." Zijn vrouw heeft altijd achter hem gestaan. "Anders lukt het ook niet."
Wanneer bent u begonnen met vrijwilligerswerk?
"Vanaf 1985 ben ik al betrokken bij het skeeleren. Ik heb zelf eerst altijd fanatiek geschaatst en ik heb onder andere achttien keer de Weissensee gereden. In 1988 was ik één van de oprichters van de Drunense IJsclub. Via het schaatsen ben ik bij het skeeleren terechtgekomen. Omdat we destijds weinig natuurijs hadden, moesten we toch iets blijven doen bij de ijsclub en hebben we zes jaar een skeelerwedstrijd georganiseerd. Op een gegeven moment is dat verwaterd, omdat men vond dat we een ijsclub en geen skeelerclub waren. Toen heb ik in 1999 bij de SBN (Skate Bond Nederland) de skeelerclub Skeeler Vrienden Drunen opgericht."
Wat heeft u allemaal aan vrijwilligerswerk gedaan?
"Ik geef al vanaf 1986 skeelertraining en ik heb de Zuid Nederlandse Skeelercompetitie opgezet. Dat was destijds nog bij de SSM (Stichting Skeeler Marathon). De oprichter van deze stichting, Jan van Ommen, vroeg of ik bij hen aangesloten wilde worden. Later is dat de SBN geworden en zo ben ik eigenlijk ook gelijk in het SBN-bestuur gekomen. Ik ben hiervoor 15 jaar voorzitter van de regio Zuid geweest en ik heb 13 jaar in het hoofdbestuur van de SBN gezeten. Daarnaast ben ik ook Jeugdcoördinator geweest. Ik heb mezelf toch wel veel beziggehouden met skeeleren."
"De Drunense IJsclub was toen niet aangesloten bij de KNSB, omdat ze daarvoor een afdracht moesten doen. Ze hadden maar een paar licentiehouders, waaronder ikzelf, en ze zijn doorgegaan met recreatief schaatsen. Zodoende ben ik steeds meer gaan doen voor het skeeleren, maar ik ben zelf wel altijd blijven schaatsen. Ik heb nog 5 jaar schaatstraining gegeven bij STC Willy van de Berk uit Haarsteeg, maar ook hier was men echt alleen met schaatsen bezig. Daar ben ik toen ook mee gestopt en sindsdien heb ik me eigenlijk nog puur beziggehouden met skeeleren."
Waarom doet u vrijwilligerswerk?
"Ik vind het zelf zó mooi om te doen. Ik heb 2 kinderen die bij het voetbal zitten, maar daarbij heb ik in feite niks gedaan. Sommige ouders doen vrijwilligerswerk omdat hun kinderen met die sport bezig zijn. Dat is wel heel leuk, maar ze zijn ook wel vaak wat chauvinistisch. Ik doe het voor niemand. Alleen voor mezelf. Eigenlijk om iemand anders beter te laten worden."
Wat krijgt u ervoor terug?
"Genoegdoening wanneer de prestaties komen. Dat geeft mij die drive om door te blijven gaan. Als je de toewijding van die kinderen ziet. Prachtig. Daar ga ik voor, dat vind ik wel zó mooi."
Zijn er bekende inline-skaters die u training heeft gegeven?
"In de loop van de jaren heb ik toch wel wat talentjes gehad, met onder anderen Crispijn Ariëns en Pieter Jan van Eck, die EK's en zelfs op WK's hebben meegereden. Het is wel leuk wanneer je pupillen zo presteren en zelfs internationale wedstrijden gaan rijden."
"Ik ben ook overal (onder andere China, Spanje, Italië) naar toe geweest, gewoon op eigen kosten, omdat ik het leuk vond om die kinderen bezig te zien. Ik heb ze zover gebracht dat ze nu op hoog niveau kunnen presteren."
De laatste tijd komt er weinig talent vanuit het Zuiden. Hoe komt dat volgens u?
"Ik denk doordat de regiotraining is afgeschaft. Toen jaren geleden topsportverenigingen zoals in Haulerwijk, Ten Boer en Medemblik kwamen, werd er gezegd "bij ons op de vereniging zit zoveel kwaliteit, daarvoor hoeven we geen regiotraining meer te houden. Zodoende is ook de regiotraining Zuid afgevallen. Maar hier hebben we niet zo'n vereniging. Je hebt misschien een of twee talentjes op een vereniging en dan een heel groot grijs gebied."
"Ik ben zelf alweer een groot aantal jaren bezig om de beste kinderen van de verenigingen bij elkaar te krijgen en daar in Nieuwkuijk een speciale training voor te geven. Kortgeleden heb ik ook een brief naar de KNSB geschreven om toch officieel die regiotraining weer terug te krijgen."
"Nu zie je zelfs dat een jeugdlid van dertien jaar landelijk moet gaan trainen in Dronten. Voor een training van een uur zit ie heen anderhalf uur in de auto en ook terug weer anderhalf uur. Die kinderen liggen daardoor veel te laat op bed. Ik vind dat zoiets regionaal moet gebeuren."
Er wordt vaak gesproken over een tekort aan vrijwilligers. Denk u daar ook zo over?
"Ik weet niet of dat zo is. Het is wel zo dat ik zelf één grote valkuil heb, dat ik alles zelf wil doen. Als ik iemand 2x moet vragen hoeft het al niet meer, dan heb ik het zelf al gedaan. Zo heb ik bijvoorbeeld ook 14 jaar de Loonse en Drunense Duinen skeelertocht georganiseerd. Dit jaar zijn we daarmee gestopt. Het wegdek werd steeds slechter, maar ook de vrijwilligers werd steeds moeilijker. Verkeersregelaars moesten een avond naar cursus toe. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, vond ik zo'n gedoe."
"Ik kan er eigenlijk niet goed tegen wanneer ik iemand vraag om mee te helpen, dat ie dan 'nee' zegt. Zelf ken ik het woordje "nee" namelijk niet, dat is misschien wel mijn valkuil. Ik vind het heel jammer dat er nu geen 15e editie komt, want het is altijd mijn lust geweest. Maar het heeft meerdere oorzaken. Naast het slechte wegdek ook elk jaar weer de tegenwerking van Natuurmomumenten. Wanneer je altijd zoveel weerstand krijgt, ontmoedigt dat ook wel."
"Ik ga nog wel iets organiseren in Nieuwkuijk. Op het skeeler-/wielrenparcours van 1,3 kilometer kun je namelijk ook heel veel doen. Alleen de ouderen, die graag lange afstanden willen rijden, komen daar niet op af. Pelotonstochten worden steeds minder. Tijdens de eerste editie van de Loonse en Drunense Duinen skeelertocht had ik wel 120 skeeleraars in het peloton zitten. Dat zie je tegenwoordig niet meer."
Wat zijn op dit moment de activiteiten waar u zich mee bezighoudt?
"Ik geef 3x per week inline-training. Op vrijdagavond geef ik skateles aan jeugd en midlifers; met name dames. Verder geef ik skateclinics op basisscholen. Op het d'Oultremont College in Drunen, dat is voortgezet onderwijs, geef ik een zorgproject aan examenklassen HAVO en VWO. Daarbij moeten ze kennismaken met bepaalde sporten en daar krijgen ze een getuigschrift van."
Welke vrijwilliger wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!