Tickets
Shop
Het ijs op

Wat moet je weten over schaatsen bij een vereniging?

Door de initiatieven van IJSTIJD! - waaronder schoolschaatsen - komen veel kinderen al in aanraking met het schaatsen in eigen omgeving. Veel verenigingen uit de buurt bieden als vervolg proeflessen aan, maar voor alle twijfelaars die nog niet zeker weten of ze lid willen worden van de club, geven wij antwoord op de meest gestelde vragen:

Schaatsen is toch alleen een leuk uitje? 
Dat is het zeker, maar schaatsen is zoveel meer! Schaatsen is een sport. Bij de schaatsvereniging kun je zowel wedstrijden schaatsen als je schaatstechniek verbeteren. Onder leiding van gediplomeerde trainers ga je samen met leeftijdsgenoten het ijs op. 

Kun je ook in de zomer schaatsen? 
De 400 meterbanen zijn zes maanden per jaar, van oktober tot en maart, open. Sommige ijsbanen hebben een paar weken 'zomerijs' en er zijn ijshockeybanen bij, die zelfs het hele jaar open zijn. Veel verenigingen organiseren wel het hele jaar door activiteiten, zoals inlineskaten, bootcamp (droogtrainen) of wielrennen. Zo kun je het hele jaar door sporten. Op de website van de schaatsbaan vind je meer informatie over de openingstijden en wat er in de zomer aangeboden wordt. Je kunt het ook bij de vereniging in de buurt vragen.  

Is schaatsen een individuele sport? 
Tijdens de wedstrijden vaak wel, maar in de trainingen kun je juist lekker samen rijden! Daarnaast organiseren de meeste verenigingen veel activiteiten voor jeugdleden. Zo leer je samen beter schaatsen en kun je nieuwe vrienden maken. Ook zijn er onderdelen binnen het schaatsen waarbij je met je teamgenoten samen rijdt. Bij de langebaan heet dit ploegenachtervolging en bij shorttrack de relay.  

Er is geen ijsbaan bij mij in de buurt. Hoe kan ik daar komen? 
Er zijn 200 actieve schaatsverenigingen verspreid over heel Nederland. Grote kans dus dat er ook bij jou in de buurt eentje is. Verenigingen kunnen voor busvervoer van en naar de training zorgen of carpoolafspraken tussen ouders van jeugdleden initiëren. Hiermee wordt de drempel een stuk lager! 

Moet ik zelf schaatsen aanschaffen? 
Bij de ijsbanen en verenigingen kun je over het algemeen schaatsen huren. Naast het huren van schaatsen, komt het bij veel verenigingen voor dat ouders onderling schaatsen aan elkaar verkopen. Dit is een goedkoop en leuk alternatief.  

Bekijk hier welke verenigingen er bij jou in de buurt actief zijn. 

Bekijk hier welke verenigingen er bij jou in de buurt actief zijn.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan