Ron de Vries (52) uit Beinsdorp herinnert zich IJsclub Juliana al vanuit zijn jonge jeugd. De vereniging bestaat dit jaar 80 jaar en is ooit begonnen op de Ringvaart. Later is het een landijsbaan in het dorp geworden. Dat had als voordeel dat er maar 20 centimeter water op het terrein werd gepompt én dat er geen scheepvaart meer door de ijsbaan hoefde. Vanwege woningbouw werd de ijsbaan eind zeventiger jaren naar de rand van het dorp verplaatst. "En daar zitten we nu nog steeds."
Sinds wanneer doe je al vrijwilligerswerk bij de ijsclub?
"Officieel zit ik sinds een jaar of tien in het bestuur, maar daarvoor deed ik al wel hand- en spandiensten tijdens de ijsperioden."
Werd je als bestuurslid ook gelijk ijsmeester?
"Nee, ik heb eerst gewoon meegedraaid met alle handelingen die binnen een ijsclub te doen zijn. En dat is niet alleen ’s winters, want ook in de zomer doen we het onderhoud van de baan. Want naast ijsbaan staat het terrein ’s zomers gewoon open voor de jeugd als speelterrein en voetbalveld en worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Zo hebben we één keer per jaar Beinsdorp Local Live, een popoptreden met lokale bands, en daarbij proberen wij vanuit de ijsclub ook een beetje begeleiding te geven."
Sinds wanneer ben je ijsmeester?
"Zo’n zes, zeven jaar geleden kreeg ik die taak toegewezen. We hebben maar een klein bestuur en al snel viel het lot op mij om het ijs te gaan verzorgen. Ik ben wel een buitenmens en ik heb daar ook wel interesse in. Op die manier is dat wat gegroeid."
Wat zijn precies de taken van een ijsmeester?
"Ik moet zorgen voor een goede staat van het veld. Begin of half november, afhankelijk van het weer, gaan we vervolgens het water op de baan zetten en dan is het wachten op de vorst. Zodra het gaat vriezen hou ik de ijsdikte in de gaten."
"Op dit moment staat de baan al onder water. Dat heeft zo’n twee dagen geduurd. We gebruiken daarvoor een wel waaruit we water omhoog pompen. Diverse kranen zetten we open of dicht, afhankelijk van wat moet gebeuren, en op die manier zetten we de baan onder water."
Ben je tijdens een ijsperiode dag en nacht in touw?
"In principe wel. We zijn met z’n allen in de weer om vooral de jeugd te kunnen laten schaatsen. We hebben bij ons geen 400-meterbaan, maar het is echt een krabbelbaan voor de kinderen. Inmiddels komen de meeste leden van onze vereniging ook van buiten Beinsdorp, want ons dorp is op zich niet zo groot. We krijgen vaak scholen uit Hillegom die bij ons komen schaatsen in plaats van een gymnastiekles en daar genieten wij natuurlijk van."
"Gelukkig laat mijn werk het ook toe dat ik op die momenten tijd vrij maak voor de ijsclub. Ik zit namelijk in de wegmarkeringen en dat werk ligt ’s winters bijna stil. We kunnen alleen buiten aan het werk als het droog is en boven een bepaalde temperatuur. Verder zijn we afhankelijk van binnenwerk of ander werk binnen ons bedrijf. Voor mij zijn ijsperiodes de ideale tijd om wat vrij te nemen."
Heb je iets aan je werk voor dit vrijwilligerswerk?
"Het enige is dat ik altijd buiten ben en daardoor ook altijd met het weer bezig ben. We zijn afhankelijk van het weer of we aan het werk kunnen of niet. Ik hou altijd diverse weersites in de gaten en daarbij kijk ik ook naar de lange vooruitzichten. Voor zover ik dat kan vinden, probeer ik wel alles over het weer te weten te komen."
Er wordt weer een horrorwinter voorspeld. Wat denk jij?
"We hebben jarenlang nagenoeg geen winters gehad en nu de laatste drie, vier jaar wel weer. Het zou nu zomaar kunnen gebeuren, maar we hebben geen zekerheid. Ik verwacht wel weer een aantal vorstperiodes. Laten we in elk geval hopen dat we het weer druk krijgen bij de ijsbaan."
Is jullie ijsclub belangrijk voor het dorp?
"Dat vind ik wel. Sowieso geldt in een dorp ons-kent-ons en komt ook iedereen z’n steentje bijdragen wanneer dat nodig is. Vooral de laatste paar jaar hebben we heel veel sneeuw gehad en dan zijn er altijd wel vrijwilligers die even komen helpen schuiven. Wat dat betreft staan we altijd voor elkaar klaar."
Afgelopen jaar hadden jullie ruim 3000 bezoekers. Tevreden?
"Jazeker. Op woensdagmiddag hadden we heel spontaan besloten om op vrijdagavond een ijsdisco te organiseren en dat was een enorm succes. Daar kwam zo’n 1000 man op af. Heel Beinsdorp was meteen ontwricht met al dat verkeer, maar dat zijn wel leuke dingen. Je moet je wel realiseren dat je voordat je zoiets kunt houden een perfecte ijsvloer qua ijsdikte nodig hebt. Je kunt niet zoiets organiseren als je twee dagen open bent, want als er dan 1000 man komt is het gebeurd met het ijs. Dit zijn dan ook activiteiten die je op korte termijn moet regelen. Snel handelen naar de mogelijkheden van het moment. Andere bestuursleden houden zich bezig met Facebook en daar worden dan allerlei berichtjes op geplaatst om iedereen op de hoogte te houden."
Kom je zelf ook nog wel aan schaatsen toe?
"Ik ben niet meer zo fanatiek als voorheen doordat ik nu meer op de ijsbaan bezig ben. Voorheen heb ik altijd wel tochten geschaatst en ook op vaste periodes wel op de kunstijsbaan gereden, maar de laatste vijf, zes jaar is dat op een laag pitje komen te staan. Sinds ik ijsmeester ben, ben ik daar gewoon erg druk mee. Maar ik probeer altijd wel even een paar rondjes te schaatsen en ik mag sowieso altijd als eerste het ijs proberen. Dat dan wel."
Wat is voor jou de voldoening van het vrijwilligerswerk?
"Die kinderen op het ijs is voor mij het mooiste wat er is. Zodra we kunnen schaatsen zie je vaak ook al snel de vorderingen. Het ene moment komen ze nog een stoel bij je halen om te kunnen schaatsen en twee, drie dagen later zie je ze gaan. Dat vind ik mooi."
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl