Waar Wüst bij haar eigen wedstrijden vooral op let? "Dat ik uit mijn heup schaats." Oftewel: ze is zich gedurende het schaatsen extreem bewust van dat gedeelte van haar lichaam. "Ik wil als het ware mijn schaats voelen in mijn bil. Als dat lukt, kan ik goed terugsturen, rij ik op mijn hele blad en is mijn afzet raak", zegt ze.

Op afstanden langer dan 500 meter leggen professionele schaatsers vaak het accent in de bocht. In de bocht worden meestal de hoogste snelheden gehaald. Dit betekent echter niet dat het rechte stuk onbelangrijk is. Integendeel.

Ook op het rechte eind geldt immers: hoe efficiënter de techniek, des te harder de schaatser gaat. En omdat een schaatser in een bocht vrijwel constant druk ervaart op de benen, is het belangrijk om effectieve ontspanning te pakken op het rechte eind.

Binnenkant
Wüst streeft naar een optimale glijfase. Dat is uiterst belangrijk bij het schaatsen van een goed recht stuk. Beginnende schaatsers kunnen geneigd zijn om op de binnenkant van hun schaatsen te hangen: met de schoenen, evenals de ijzers, naar binnen gekanteld. Ontspannen is dan vrijwel onmogelijk. Daarom is dat het eerste punt om aan te pakken in een schaatstechniek.

Wüst: "Het is belangrijk om ook op de buitenkant van je ijzer te komen en de schaats terug te sturen", zegt de schaatsster. Dat kan in het begin heel lastig zijn. "Maar recht op de schaats staan is heel belangrijk voor een juiste glijfase."

Oefening
De geschikte oefening volgens Wüst: ga op één been staan, verklein de kniehoek en hou de armen voor het lichaam. "Daarbij leer je allereerst om goed op een been te staan, wat nodig is voor die glijfase. En je leert meteen om goed achterop te zitten." Dat is ook iets wat beginnende schaatsers vaak nog kunnen verbeteren. 

Wüst: "Veel mensen zijn geneigd om over de punten van hun ijzers te hangen, omdat ze klapschaatsen dragen. Maar een zijwaartse afzet is nodig om snelheid te maken. Daarom is de gedachte aan het schaatsen uit de bil ook belangrijk."

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.