Rini van Veen uit Culemborg is één van de initiatiefnemers van Schaats- en Skatevereniging Lek en Linge. De oorsprong van de vereniging ligt in het inline-skaten. "Op dit moment beperkt ons schaatsen zich tot het maken van natuurijs op de skeelerbaan en hebben we nog geen actieve schaatsafdeling," vertelt Van Veen.
"Eigenlijk zouden we dat wel willen, maar dan moet je ook weer de nodige mensen hebben. Aangezien het schaatsen weer als stimulans kan werken op het zomergebeuren houden we het zeker in ons achterhoofd."
Hoe is het idee voor SSV Lek en Linge ontstaan?
"Zoiets gaat natuurlijk niet in één keer. Dat is een proces dat uiteindelijk heeft geleid tot de oprichting van onze vereniging in 2003. Het jaar daarvoor zijn we begonnen met de voorbereidingen. We hadden een groepje van een paar mensen die in de polder tussen Lek en Linge, vandaar ook de naam, gingen skeeleren. Daar hadden we vrij goed asfalt en een aantal leuke trajecten, toen hebben we ons bezonnen hoe we dit konden behouden."
"Van het een kwam het ander. Samen met het Recreatieschap hebben we het initiatief genomen om een aantal skeelerroutes uit te zetten. Uiteindelijk hebben we de drie betreffende gemeenten daarbij betrokken en we hebben een soort overeenkomst gesloten. Die drie gemeenten zouden de routes skate-vriendelijk gaan onderhouden en het recreatieschap zou voor de bewegwijzering zorgen. Wij zouden zorgen voor de inspecties en het contact. Op een gegeven moment kwam wel naar voren namens wie wij eigenlijk spraken. Wij moesten dus inderdaad iets om ons heen organiseren waardoor wij wat status kregen en zo is de vereniging begonnen."
Werd u gelijk voorzitter?
"Ja, inderdaad. Om een vereniging op te richten heb je een aantal bestuurders nodig en gelukkig waren we met z'n drieën om de kar te trekken. We zijn de taken van voorzitter, secretaris en penningmeester gaan verdelen en ik werd voorzitter."
Als voorzitter bent u boegbeeld, aanspreekpunt van de vereniging. Is dat een functie die bij u past?
"Blijkbaar wel. Ik ben inderdaad aanspreekpunt naar gemeenten en andere organisaties. Zelf noem ik de functie meestal geen 'voorzitter' maar 'voortrekker'. Zitten is passief en je moet het meer als een actieve functie zien. Ik heb ook ander vrijwilligerswerk gedaan en daarbij nam ik ook vaak wel het initiatief."
"Wij zijn geen grote vereniging en het verhaal van vrijwilligers is tegenwoordig wel bekend. De meeste ouders bij ons doen wel iets, maar niet altijd structureel. Ik draai daarom ook zelf gewoon mee binnen de vereniging. Enerzijds omdat ik het leuk vind en anderzijds omdat het werk gedaan moet worden. Op die manier zorg ik er voor mezelf voor dat het ook leuk blijft. Het moet namelijk geen 'moeten' worden, dan gaat de aardigheid er snel af. Maar wanneer ik zie dat onze vereniging met al die vrijwilligers draait, geeft mij dat een super en motiverend gevoel."
U bent zelf als voorzitter vaak aanwezig bij activiteiten.
"Ik ben inderdaad betrokken. Ook al sta ik niet in het draaiboek, maar weet ik wanneer de wedstrijden starten, dan ben ik van de partij. Maar ik ken bij onze vereniging ook diverse mensen van wie je, ook al hebben ze van tevoren niet laten weten dat ze er zijn, er meestal wel op kunt rekenen dat ze komen om een handje bij te steken. Dat waardeer ik persoonlijk ook heel erg. Het blindelings op elkaar kunnen vertrouwen dat men er is. Samen iets doen. Het woord 'vereniging' betekent juist dat je met elkaar dingen doet. Dat geeft energie om zoiets ook door te zetten. Op het moment dat je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, denk ik dat de energie heel snel verdwenen is."
Vrijwilligerswerk kost veel tijd. Wat is voor u de voldoening?
"Het kost inderdaad ontzettend veel tijd en daarom is de thuissituatie van een vrijwilliger ook niet onbelangrijk. Je bent er continu mee bezig en ook al ben je getrouwd, moet je wel die gelegenheid krijgen. Daarnaast hebben wij in 2007 een skeelerbaan gekregen en dat gaf onze vereniging eigenlijk een extra dimensie. Van toerclubje zijn wij gegroeid naar een volwaardige skeelervereniging. Nu blijkt dat we mede dankzij onze trainers de mogelijkheden in huis hebben om onze talenten te begeleiden en naar een hoger niveau te brengen."
"De voldoening is voor mij dat je met elkaar iets oppakt dat zinvol en waardevol is. Aan de andere kant is het toch ook wel de bekroning op het werk dat er talenten zijn die doorbreken. Ongetwijfeld zullen dat uitzonderingen zijn, maar het is wel ontzettend leuk om mee te maken. Op die manier wordt ons wereldje verruimd. Het inline-skaten is geen grote wereld en daardoor ga ik toch opeens kijken naar uitslagen in de Europa Cup. Het blijft wel jammer dat de skeelerwereld nog steeds maar niet de aandacht van de media krijgt die het naar mijn mening verdient."
Bent u zelf ook nog actief?
"Ja, gelukkig wel. We toeren nog twee keer per week en ik doe ook mee aan onze training op de baan."
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl