De hele afgelopen week en ook het weekend stond nog vanzelfsprekend in het teken van het verdrietige overlijden van Sjoerd Huisman. Zijn plotselinge dood trok een grauwsluier over de schaatswereld.

Met een indrukwekkende herdenkingsdienst op vrijdagavond werd afscheid genomen van de kampioen. Nog één keer maakte hij een ronde over het ijs, begeleid door zijn vrienden en zijn familie. Op zaterdag werd hij in besloten kring gecremeerd.

De dag erna, op zondag, was het KPN NK Marathon. De nationale titelstrijd ging ondanks het drama door. Maar het werd geen gewoon kampioenschap. Ook bij het KPN NK Marathon stonden de rijders en rijdsters stil bij Huismans dood en was de leegte die hij achterlaat telkens voelbaar.

"Normaal kijk je uit naar een NK, voel je een week van tevoren al de spanning. Daarvan was nu absoluut geen sprake", vertelde kampioene Foske Tamar van der Wal na haar race. "We zaten vandaag in de auto en dachten: o ja, we gaan naar het NK. Dat zegt genoeg."

Ook in Canada stonden de afgelopen tijd langebaantrials op het programma voor de Spelen. Daarbij wist Denny Morrison op het laatste moment zich in het Canadese team te rijden. De wereldkampioen 1500 meter van 2012 kende een moeizame aanloop naar het olympisch seizoen. Vorig jaar brak hij eind december op skivakantie zijn kuitbeen en kwam pas bij de WK Afstanden weer in actie. Op de 1000 meter werd hij dertiende.

Dit seizoen pakte hij zijn niveau weer behoorlijk op. Een aantal keer kwam hij in de Essent ISU World Cup weer in de buurt van het podium. Bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Berlijn was hij echter ziek en even leek het erop dat het noodlot ook bij de trials toe zou slaan. Morrison kwam op de 1000 meter ten val en wist in de reskate net niet onder de vierde tijd van de dag te duiken. Daarmee miste hij een olympisch ticket.

Op de 1500 meter zette Morrison alles weer recht door met 1.45,00 de afstand te winnen. Na alle tegenslag weet hij in ieder geval zeker dat hij naar zijn derde Winterspelen mag.

Sjinkie Knegt had moeite om zich op te laden voor het KPN NK Shorttrack. De kleine Fries bloeit pas op bij sterke tegenstand en hoewel de Nederlandse heren inmiddels een behoorlijk niveau hebben, miste Knegt de motivatie een beetje om zich op te laden voor een wedstrijd waarin hij het moest opnemen tegen zijn vaste trainingsmaten. Toch liet hij een hoog niveau zien, wat knap was omdat zijn voorseizoen de mist in ging door een blessure.

Op het KPN NK Marathon reageerden alle winnaars vrij ingetogen. Ze waren veelal met de gedachten bij Sjoerd Huisman. Daarom viel het zo op hoe Jillert Anema uit zijn dak ging van vreugde nadat zijn pupil Arjan Stroetinga zijn vijfde nationale marathontitel pakte. Een meer beheerste reactie was op zijn plaats geweest.

"Ik merk dat mijn lichaam nog niet is zoals ik het zou willen." Dat vertelde Jorien ter Mors na het KPN NK. Ze won de titel, maar ze was nog niet honderd procent hersteld van de griep die haar op de langebaan, bij het KKT, nog dwars zat. Toch was haar niveau hoog genoeg om de titel te grijpen. Dat deed haar echter niet zo veel. "Alles staat in het teken van Sotsji. Zo’n vierde titel is leuk, maar ik ben zo bezig met de Spelen, dan valt dit voor mezelf in het niet."

1.21,667 zette JR Celski op de 1000 meter bij de olympische shorttracktrials in Salt Lake City op de klok. Daarmee was hij bijna anderhalve seconde rapper dan het wereldrecord van Yoon-Gy Kwak (1.23,007). Het ijs op de ijsbaan in Kearns was sowieso snel, want ook Chris Creveling dook met 1.22,242 onder het wereldrecord.

Toch zal Celski niet als wereldrecordhouder in de annalen worden bijgeschreven omdat wereldrecords in het shorttrack alleen worden erkend als ze bij wereldbekerwedstrijden of titeltoernooien worden gereden.

"Je moet gewoon zorgen dat je op je benen blijft staan en het toernooi heel doorkomt", stelde Freek van der Wart vast. Hij hield zich er tijdens het KPN NK Shorttrack niet aan. Hij viel na de finish van de 500 meter – die hij net gewonnen had – en daarbij schoot zijn schouder uit de kom. Hij kreeg vlak erna nog wel de gouden medaille omgehangen, maar een vrolijke juichfoto zat er niet in. De dag erna bleek de schade mee te vallen en lijkt de voorbereiding op Sotsji niet ernstig verstoord. 


Foto: Henk Seppen 

Tijdens de Kerstvakantie was de KNSB Schaatsweek en tijdens die schaatsweek waren de banen van IJSTIJD! ook geopend. Eén van de mooiste IJSTIJD!-locaties is Amsterdam. Marco Lubbers nam voor schaatsen.nl een kijkje.