Onder de media-aandacht van de afgelopen jaren voor de Tocht der Tochten bleek dat daar af en toe de schoen wringt en dat niet eens zozeer aan de bestuurlijke kant, zegt Wieling. “We hebben in zekere zin een communicatieprobleem omdat onze ijsmeester en de voorzitter van de IJsbond één persoon is.”
“Voor ons is dat wel duidelijk, maar in het westen maken de mensen dat onderscheid niet zo snel. Als Oostenbrug dan wat zegt namens de IJsbond dan heb ik meteen de kranten, het ANP en de televisie aan de lijn.”
De Friesche IJsbond is verantwoordelijk voor het onderhouden van de ijswegen in Friesland. Dat betekent dat de bond bij vorst met vrijwilligers ijs op sloten, vaarten en plassen schoonveegt en zwakke plekken aanduidt om zo veilig schaatsen mogelijk te maken. Deze activiteiten zijn ook van groot belang voor de Elfstedentocht omdat de tocht ook gebruikmaakt van die ijswegen.
Het onderhoud van de ijswegen is verdeeld per gemeente en in de gebieden waar de Elfstedentocht doorheen gaat komen deze gemeentes vaak overeen met de rayons. In de praktijk is dan ook bijna driekwart van de rayonhoofden ook actief bij de IJsbond om het ijs in de eigen gemeente beschaatsbaar te maken en te houden.
Deze vervlechting staat volgens Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling niet ter discussie. “We willen niet los van de IJsbond en zeker niet in het geval van de rayonhoofden”, benadrukt hij. “Het enige is dat we willen kijken hoe de relatie er uit moet zien met de IJsbond.”
Volgens de Leeuwarder Courant zou er tussen de Vereniging Friesche Elfsteden en de Friesche IJsbond hierdoor spanning zijn ontstaan, maar Wieling, ontkent dit. “We moeten de discussie intern nog voeren, met het bestuur, met de rayonhoofden en we hebben de IJsbond nog niet eens gesproken”, zegt hij. “Kortom, we zijn alleen nog maar aan het nadenken over dit verhaal.”
Er is overigens geen haast bij de discussie, meent Wieling. “We tillen het over de winter heen, want het brandt niet.”