“De ISU staat voor een aantal grote uitdagingen, die mede worden ingegeven door de ontwikkelingen in de samenleving en de sportwereld”, schrijft Dijkema. “Hier dient adequaat en met frisse en vernieuwende ideeën op te worden ingespeeld. Ik wil graag de verantwoordelijkheid nemen om die noodzakelijke transitie vorm te geven. Centraal staat huidige en komende generaties te blijven aanspreken en plezier te laten beleven aan kunstrijden, shorttrack en langebaanschaatsen. Ik hoop de internationale schaatssport te inspireren en te innoveren, waarbij we voortbouwen op de solide basis die er al is.”

In die ambitie onderscheidt Dijkema drie elementen. ”In mijn optiek zijn er drie belangrijke pijlers, waar ik samen met de nationale federaties, schaatsers en partners de schouders onder wil zetten: ‘promotie, marketing en digitalisering van de schaatssport’, ontwikkeling en ‘good governance’.”

Rondom promotie, marketing en digitalisering streeft Dijkema ernaar om meer fans te betrekken bij de schaatssport en hun beleving te vergroten. Hij wil structureel de betrokkenheid van de liefhebbers vergroten met onder meer digitale hulpmiddelen, interactie en unieke content. Hij noemt als voorbeeld data uit 3D animaties bij kunstrijden en GPS bij shorttrack en langebaan.

Ook stelt Dijkema dat de huidige formats en kalenders binnen de diverse disciplines moeten worden geoptimaliseerd, waarbij niet geschroomd moet worden nieuwe concepten uit te proberen, zoals een groot evenement waar de verschillende ISU-disciplines samenkomen. Verder vindt hij het zaak om de samenwerking met media en commerciële partners goed in te richten en via pilots nieuwe verdienmodellen te verkennen voor de ISU en leden, bijvoorbeeld rondom rechtenpakketten.

Bij ontwikkeling moet de ISU, vindt Dijkema, inzetten op maatwerk richting de landen en inspelen op hun behoeftes rond thema’s als jeugd, talentontwikkeling en opleidingen. Er dient op elk continent ook minimaal één schaatsacademie met de verschillende disciplines te worden gerealiseerd. Daarnaast is het zaak de multidisciplinaire aanpak te stimuleren, waarbij atleten uit onder meer inline-skaten, ijshockey en turnen in contact worden gebracht met de ISU disciplines.

Dijkema wil verder dat onder zijn presidentschap waarden als transparantie, integriteit en samenwerking de boventoon vormen. Onder good governance valt in de ogen van de Nederlander onder meer het instellen van een ISU-atletencommissie en ad-hoc werkgroepen (bijvoorbeeld rondom marketing), die in opdracht van de council vraagstukken uitwerken die in de schaatswereld leven. Hierin zouden leden uit alle werelddelen moeten kunnen participeren en zo expertise delen en met vernieuwende voorstellen komen.