Het was leuk om nu al te zien waar we in februari gaan racen en wat de plannen van onder meer de Gemeente Dordrecht en Tig Sport zijn. Via deze link krijgt u alvast een voorproefje.
Zo wordt er een grote tribune bijgezet en een groot scherm opgehangen, zodat het publiek bijvoorbeeld inhaalacties en close-finishes terug kan zien. Ook wordt de hal professioneel aangekleed, zodat het een mooie uitstraling heeft.
Er komt entertainment in de dweilpauzes en bovenal worden het superspannende wedstrijden met shorttrackers van over de hele wereld die strijden voor de World Cup. Kortom, het wordt een hele belevenis!
Alleen die drempel… Vorig jaar tijdens het Europees Kampioenschap in Heerenveen zat Thialf op zaterdag en zondag vol. De shorttrackbaan spatte bijna uit elkaar nadat de mannen en de vrouwen de Europese titel pakten op de aflossing.
De mensen die daar live bij waren zullen het met mij eens zijn dat het top evenement was om bij te zijn. Toch is shorttrack een sport waarbij het niet altijd even makkelijk is om in Nederland de tribunes vol te krijgen. In stadions in het buitenland zoals bijvoorbeeld in Canada, zit het vaak helemaal vol en zijn de toeschouwers ontzettend enthousiast.
Ik hoop dat dat in Dordrecht ook het geval is. Want voor ons als shorttrackers, is het geweldig om onder luid gejuich van publiek je rondjes te schaatsen. Dat geeft echt kippenvel. Maar waarom is er voor het publiek een drempel(tje) om naar shorttrackwedstrijden te komen kijken?
Misschien is het de onbekendheid? Daarom hier een snelcursus shorttrack. Op vrijdag 10 februari zijn de voorronden. Dat houdt in dat elke rijder van een land op twee afstanden (500,1000 of 1500 meter) uitkomt en daar probeert de kwartfinales (de top 16) te behalen. Het doel van de vrijdag is in elke race bij de eerste twee over de finish te komen.
Heb je dat bij allebei de afstanden tot jouw laatste race gedaan, dan mag je zaterdag en zondag in het hoofdprogramma starten. Dat hoofdtoernooi begint met de kwartfinales. Ga je daar bij eerste twee over de finish, dan zit je in halve finale. Herhaal je dat kunstje in de halve finale, dan mag je starten in de finale en daar ga je uiteraard voor de winst.
Zit je op vrijdag op een afstand of op beide afstanden niet bij de eerste twee, dan mag je op zaterdagochtend en/of zondagochtend via de repecharge (herkansing) ronde nogmaals proberen om het hoofdprogramma te halen en heb je dus nog steeds kans om te winnen!
De tijd is dus meestal niet doorslaggevend, maar de plaats die je behaald hebt, wel. Vandaar dat er veel tactiek bij komt kijken. De speaker zal tijdens de wedstrijden het publiek de nodige uitleg geven.
Naast individuele races op de 500, 1000 of 1500 meter is er aan het einde van dag altijd de aflossing. Op dit spectaculaire onderdeel proberen landenteams (vier shorttrackers per land) de finale te behalen en op zondag uiteindelijk te winnen. Oke, ik hoop dat deze drempel lager is geworden nu.
Wat is nog meer een reden dat shorttrack nog niet zo populair is in Nederland? Aan de prijs van een entreekaartje kan het niet liggen. Misschien vindt het publiek het eng om te komen kijken aangezien er weleens valpartijen zijn?
Inderdaad, die zijn er weleens. Maar doordat de boarding en de kussens steeds beter worden en wij in volledig snijvaste pakken schaatsen, gebeurt er lang niet meer zoveel als vroeger. De meeste schaatsers staan gewoon weer op na een val in de kussens.
Hebben jullie nu nog steeds last van een te hoge drempel om de sportboulevard in Dordrecht in te stappen? Schrijf dan een reactie op deze column en dan zal ik er in mijn volgende column op reageren. Want serieus, dit evenement mogen jullie echt niet missen. Het wordt een ontzettend gaaf evenement om bij te zijn. Dus weg met die drempel, kom gewoon gezellig kijken!