Anton Spaan uit Almere is van huis uit opgegroeid met schaatsen, maar inmiddels houdt het inline-skaten hem ook flink bezig. Als vrijwilliger van ASV Almere is hij betrokken bij de organisatie van het KPN NK Baan (31 mei t/m 2 juni) en het EK Baan/Weg/Marathon ( 28 juni t/m 6 juli).

Met de komst van de inline-skatepiste en de 400 meter asfaltbaan in 2012  is er voor de vrijwilligers binnen de vereniging wel het een en ander veranderd. “Voorheen was het voor veel vrijwilligers in maart gedaan met het seizoen, maar tegenwoordig gaat het 365 dagen door,” ziet ook Anton Spaan. “Dat vraagt behoorlijk veel van ons vrijwilligerskorps. Vandaar een hele grote pluim naar al die vrijwilligers die zich inzetten voor ASV, want zonder hen lukt het allemaal niet. We moeten het met elkaar doen.”

Sinds wanneer doe je vrijwilligerswerk bij ASV?

“Toen mijn zoon op schaatsen ging, stond ik korte tijd later ook zelf op het ijs als jeugdbegeleider. Dat is inmiddels alweer twintig jaar geleden.”

Wat heb je verder allemaal gedaan?

“Het is begonnen met acht jaar lesgeven aan de jeugd. Daarna heb ik twee jaar lesgegeven aan volwassenen/recreanten en vervolgens ben ik in het organiseren verzeild geraakt. Ieder jaar gaan we voor een lang weekend met een bus vol ASV leden naar de Weissensee. Dat heb ik zo’n tien jaar mede georganiseerd, daarna heb ik dat stokje weer overgedragen.”

“Toen kwam er een kleine kunstijsbaan van 250 meter in de rondte op het Schipperplein in het stadscentrum van Almere, waar wij als vereniging schaatslessen voor basisscholen zijn gaan geven. Vervolgens heb ik een plan geschreven om daar nog veel meer mee te gaan doen. Zo ben ik gaan organiseren, regelen en les gaan geven aan met name scholen. Daarnaast zijn we clinics gaan geven aan andere doelgroepen, zoals gehandicapten, kinderen met obesitas en jonge mantelzorgers.”

Naast ‘het bevorderen en stimuleren van de schaatssport’ houden jullie je ook bezig met inline-skaten.

“Klopt. In 2006 kreeg ik de vraag of ik eens wilde kijken of we onze landijsbaan konden ontwikkelen tot een skeelerbaan. Met een groot aantal ASV vrijwilligers ben ik daarmee bezig gegaan en dat heeft in 2012 geresulteerd in de oplevering van de inline-skatebaan in het Fanny Blankers-Koen sportpark.”

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

“Zoiets doe je niet alleen. Ik wil nogmaals benadrukken dat wij binnen ASV heel veel enthousiaste vrijwilligers hebben die met elkaar een heleboel werk verzetten. Ook hiervoor hebben wij een groep vrijwilligers bij elkaar gezocht en hebben we een plan voor de ontwikkeling van die skeelerbaan gemaakt. We hebben wel direct de ambitie neergelegd dat we een baan wilden die aan alle eisen zou voldoen. Uiteindelijk is de locatie gewijzigd waardoor we de mogelijkheid hadden om dit ook allemaal te realiseren.”

En daarmee ontstond de mogelijkheid om zowel het NK als het EK te organiseren.

“Sinds de opening vorig jaar zijn verschillende keren de nationale rijders, de bondcoach en ook de KNSB bij ons geweest en zij waren allemaal laaiend enthousiast over de baan. Toen zich vervolgens de kans voordeed om het EK te organiseren, heb ik mijn vinger opgestoken. Naar mijn idee moesten we deze kans pakken. Wie weet hoeveel nieuwe banen over twee jaar in Nederland liggen en dan heb je als vereniging het nakijken.”

“Het is een enorme uitdaging voor ons allemaal, want we de baan ligt er nog maar sinds vorig jaar en we hebben wat dat betreft amper ervaring. We hebben wel ervaring met organiseren, maar dit is wel van een ander niveau. Maar we hoeven het niet alleen te doen. We doen het samen met de KNSB en al onze vrijwilligers, op die manier hebben we een enorme projectgroep van mensen die zich allemaal inzetten om deze wedstrijden te organiseren. Daarbij wordt de wedstrijdorganisatie ‘ingevlogen’ en gaat het voor ons als vereniging vooral om de hele organisatie daaromheen.”

Wat zijn jouw taken?

“Samen met Ellen Reijmer van de KNSB en nog twee ASV leden coördineer ik alles rondom het KPN NK Baan en het EK Baan. Daarbij houden we ons bezig met vragen zoals: Hoe gaan we de baan inrichten? Waar moeten de tenten komen? Hoe gaan we het parkeren regelen? Wie hebben we daarvoor nodig? Noem maar op. Zonder dat ik wist waaraan ik begon, ben ik erin gedoken en dat is ook wel de uitdaging.”

Hoe benaderen jullie mensen om ook vrijwilliger te worden?

“Voor een deel zijn dat de bekende mensen binnen ASV en daarnaast proberen we mensen persoonlijk te benaderen. Mensen van wie we denken dat zij de juiste personen voor een bepaalde taak zijn. Dat doet onze vrijwilligerscoördinator. Hij hamert erop om helder te zijn in wat je vraagt. Geen algemene vraag of iemand wil meehelpen met het NK of EK, maar gelijk een specifieke taak aangeven. Wees concreet met je vraag naar mensen toe, dan zijn ze best wel bereid om daar energie in te steken.”

Is er veel belangstelling in Almere voor inline-skaten?

“Dat moet nog groeien. Vorig jaar hebben we clinics voor de Almeerse bevolking gegeven en daarbij hadden we ongeveer negentig inschrijvingen. Deze mensen hebben 6 tot 12 lessen gehad. Natuurlijk hoop je dat daardoor ook mensen echt lid worden en doorstromen naar reguliere inline-skate lessen, dat gebeurde ook wel maar dat laatste moet de komende jaren nog wel even doorgroeien.”

Ben je zelf nog actief?

“Inline-skaten doe ik nu wat minder, maar als ik er tijd voor heb graag. Ik vind het heerlijk om rondom Almere over de fietspaden of een rondje Oostvaardersplassen te rijden. En schaatsen doe ik ’s winters nog iedere week. Recreatief, met als doel ieder jaar gezellig op de Weissensee 200 kilometer schaatsen.”

Hoeveel tijd besteed je wekelijks aan ASV?

“Tussen de twintig en dertig uur. Vanuit het Schipperplein ben ik combinatiefunctionaris van ASV geworden, dat is voor een deel betaald werk, maar het hele organiseren van het NK en EK doe ik daarnaast gewoon puur als vrijwilliger.”

Wat is voor jou de voldoening van dit vrijwilligerswerk?

“Het werk dat ik doe moet me energie geven. Wanneer ik bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst met coördinatoren al die verhalen hoor, krijg ik daar energie van. Ik heb graag mensen om me heen die dezelfde kant op willen en die ervoor willen gaan. Zo’n ploeg mensen hebben we momenteel en dat werkt heel prettig. Met elkaar een uitdaging aangaan, geeft me energie. Dat is voor mij de voldoening en de reden waarom ik ermee doorga.”

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!