Nu is het binnen de schaatswereld een goede gewoonte om deze tijd gedeeltelijk in te vullen met 'bakkies' doen. Oftewel met zijn allen koffiedrinken. Dat klinkt op zich niet gek in de oren, zou je zeggen, maar als je denkt dat het alleen bij koffiedrinken blijft...

Bij het binnenlopen van de Starbucks haal ik heel diep adem en bestel een “Tall double-shot espresso macchiato, 2% milk, half-caff, with caramal-drizzle, with cream”. Mijn persoonlijke favoriet.

Terwijl ik met mijn rietje het eerste beetje melkschuim opslok vind ik het tegenvallen. Veel te veel lucht en niet romig. Duidelijk niet gewalst voor het inschenken. Vervolgens blijkt de melk veel te heet (0,53 °C te hoog) en ook de koffie is verbrand en dat zorgt voor een bittere afdronk. Morgen toch maar dat andere tentje opzoeken.

Wat voor machine heb jij thuis staan? Waar haal jij je bonen vandaan? Heb je Kopi Loewak al eens gehad? Voor de niet-barista's onder ons: dat is een koffiebes die wordt gegeten door de Loewak (een civetkatachtige) en waarvan de pit, die intact blijft, via het maag-darmstelsel van het dier in zijn ontlasting terecht komt. Door de fermentatie die er plaats vindt krijgt de koffie zijn geliefde exquise smaak. Wist je dat niet?

Maar koffie alleen is helaas niet voldoende. Om er echt bij te horen moet je alles weten van Japanse rijstrolletjes met rauwe vis en groenten: sushi. Vaak gewikkeld in zeewier. Heb je nooit op het strand gedacht: Oef, dat zeewier wat hier aanspoelt ziet er smakelijk uit? Tuurlijk, misschien is dit wat overdreven maar het gaat echt ver.

Afgelopen Olympische Spelen lagen er op een dag een paar 'rolletjes' bij het buffet. Ene Mark T. En Michel M. sprongen een gat in de lucht. Na mijn inspectie bleek het te gaan om een beetje plakrijst, rauwe wortel of komkommer met een lapje zeewier. Een beetje sojasaus erbij en hun kinderhand was gauw gevuld, dacht ik bij mezelf.

Bij iedere sushi-experience wordt er voorgenomen het thuis zelf vaker te maken. Meestal hebben ze het dan overigens nog nooit gedaan, maar dat terzijde. Sommigen spreken zelfs over een cursus in Japan.

Volgens mij gaat het bij sushi niet altijd om de smaak, maar om de 'hype' eromheen. Nou, doe mij maar een bord stamppot, lekker met spekjes en een gehaktbal. Kuiltje maken met een volle juslepel en omdraaien maar. 

Ronald Mulder is inline-skater en langebaanschaatser.