Nee, soepel verloopt de voorbereiding op het nieuwe seizoen allerminst. Bondscoach Bjarne Rykkje is naar eigen zeggen meer bezig met het redden van het ‘normale’ programma dan dat hij zijn primaire taak uitvoert: sporters beter maken. Storm Hans zorgde er begin augustus voor dat het zomerkamp van de Noorse ploeg vroegtijdig afgebroken moest worden. Het nabijgelegen meer trad door extreme regenval buiten zijn oevers en het water beukte tegen de fundering van het Vikingskipet in Hamar aan. Het water tegenhouden had geen zin, onder de ijsbaan liep het helemaal vol om de constructie van het gebouw te ontlasten.
“Daardoor hadden we twee dagen minder op het ijs”, zegt Rykkje. “Geen ramp, maar het was hectisch.” En dat was slechts het begin. De ploeg zou de voorbereiding op het seizoen vervolgen in Stavanger, maar: “Daar ging een warmtewisselaar kapot waardoor voorlopig geen ijs gelegd kan worden.” Het nadelige resultaat is dat de ploeg noodgedwongen meer reisbewegingen maakt dan voorzien. De Noren komen binnenkort naar Heerenveen om daar de voorbereiding voort te zetten. Een nieuwe financiële tegenslag. “We zitten krap bij kas”, zegt Rykkje.
De sportieve prestaties van de Noorse schaatsers hebben gezorgd voor een paar nieuwe sponsoren waardoor het programma naar de Spelen van 2026 verzekerd is. Toch zit Noorwegen volgens Rykkje niet op het niveau van de Nederlandse commerciële ploegen. “We krijgen echt goede medische begeleiding van Olympiatoppen (Noors Olympisch Comité, red.), maar hebben niet het hele jaar door toegang tot fysiotherapie, atleten moeten bij elkaar op de kamer slapen met ziekte tot gevolg. Dat heeft invloed op de prestaties.”
De bond mist slagkracht om meer sponsoren binnen te halen, wat volgens Rykkje resulteert in het ‘heel creatief omspringen’ met het beschikbare budget. “Twee van de vier mensen die bij de bond geen sporttechnische functie hebben, moeten sponsoren zoeken. Een lastig verhaal, zeker omdat het maar een klein deel van hun werk is.”
Op het ijs heeft de 44-jarige coach zijn draai gevonden, het is te zien aan de resultaten. En belangrijker voor Rykkje: hij heeft zijn schaatsers meegekregen in de filosofie die haaks stond op wat de Noren tot de komst van de bondscoach deden. “Er speelt op de achtergrond veel minder, ik hoef niet meer tegen de cultuur in te werken. De prestaties waren meteen goed, als het tegenvalt krijg je kritiek. Valt het mee? Dan is het allemaal hallelujah. Ik was overtuigd dat mijn filosofie zou werken, maar ben blij dat het zo snel aangeslagen is.”