Lennaart Lamers (24) uit Utrecht studeert planologie aan de Universiteit Utrecht. Toen hij in 2008 begon met zijn studie werd hij gelijk lid van USSV Softijs (Utrechtse Studenten Schaats Vereniging Softijs). "Ik was al wel een natuurijsschaatser zoals de gemiddelde Nederlander, maar ik had daarvoor nooit bij een schaatsvereniging gezeten."

De instapdrempel bij USSV Softijs ligt heel laag. Veel studenten beginnen op krabbelniveau en blijven vervolgens voor de gezelligheid. Lennaart: "En we hebben momenteel een wedstrijdgroep van ongeveer vijftien tot twintig leden. Veel van hen hadden nog nooit op schaatsen gestaan en schaatsen na zo'n twee, drie jaar toch al redelijke tijden."

Het bestuur van de vereniging, bestaande uit een voorzitter, secretaris, penningmeester, wedstrijdsecretaris studenten/licentiehouders en commissaris technisch kader, wisselt elk jaar opnieuw. Is dat een nadeel of misschien ook wel een voordeel? Lennaart Lamers vertelt over zijn ervaring als vrijwilliger bij een studentenschaatsvereniging. 

Sinds wanneer ben je vrijwilligerswerk bij USSV Softijs gaan doen?
"Ik ben in 2009 gevraagd om in het bestuur te komen en in 2010 was ik gelijk voorzitter. Mijn broer zat ook bij de vereniging dus ik was al enigszins bekend. Ze zochten mensen voor het bestuur en ik dacht 'waarom niet?'. Het leek me wel leuk om te doen en zo’n bestuursjaar is goed voor je persoonlijke ontwikkeling."

"Toen we met de nieuwe bestuursleden bij elkaar kwamen om de functies te verdelen, vonden de anderen dat ik voorzitter moest worden. Prima. Dat wilde ik wel en het is ook een heel mooi jaar geworden. Elk bestuur heeft z'n eigen motto en je wordt ook echt heel hecht met elkaar. Ook nu hebben we nog regelmatig etentjes met elkaar."

Wat waren jouw taken als voorzitter?
"Als voorzitter moet je ervoor zorgen dat binnen de vereniging alles geregeld wordt dat geregeld moet worden. Je moet de continuïteit bewaken. Elk jaar wisselt ons bestuur en daardoor raken we elk jaar kennis kwijt, maar komt er ook weer vers nieuw bloed in de vereniging. Je moet snel ontdekken hoe alles geregeld is en ervoor zorgen dat alles voor iedereen gewoon doordraait. Dat houdt bijvoorbeeld in ijsuren regelen of contacten met sponsoren onderhouden."

Is het niet lastig dat op het moment dat iemand doorheeft hoe alles verloopt, bijna alweer iemand anders op die plek zit?
"Het heeft zeker nadelen, maar we proberen dat wel te ondervangen. Natuurlijk raak je soms kennis kwijt, maar daarentegen hebben we ook elk jaar weer verse ideeën en iedereen gaat altijd enthousiast aan de gang. Het voordeel is ook dat de vereniging niet vastroest in gewoonten, bij andere verenigingen merk je wel eens dat er weinig verandert. Studentenverenigingen zijn wat dat betreft heel erg dynamisch, met veel initiatieven en wat meer bij de tijd. Vaak zie je ook dat ze met media, websites of een nieuwe manier van sponsorwerving wat verder zijn dan anderen."

Blijven oud-bestuursleden ook actief in commissies?
"Als bestuurslid zit je sowieso ook al in een aantal commissies om een beetje als waarnemend lid de dingen in de gaten te houden. Zodra je bestuur af bent, vind je het vaak wel leuk om commissiewerk te blijven doen en zet je je ervaring gewoon nog een paar jaar in."

Jij bent momenteel voorzitter van de beleidsadviescommissie.
"Dat klopt, maar we hebben binnen deze commissie niet zozeer een rolverdeling dat iemand 'de baas' is. Ik zorg er gewoon voor dat we een aantal keer per jaar met het bestuur bijeenkomen. Twee, drie jaar geleden is deze beleidsadviescommissie opgezet om te ondervangen dat er teveel kennis verloren zou gaan. Er zitten in deze commissie vooral oud-bestuursleden en mensen die bij andere verenigingen bestuurswerk hebben gedaan. Een nieuw bestuur kan met vragen bij ons komen en wij vertellen hen over onze ervaringen. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat niet elk jaar opnieuw in dezelfde valkuil wordt gelopen."

"De afkorting van onze commissie is 'baco'. In het voorjaar hielden we een barbecue bij één van de bestuursleden met Bacardi en cola en vervolgens kwam het brainstormen vanzelf op gang."


USSV Softijs op trainingsweek in Baselga

Werken jullie ook met draaiboeken of iets dergelijks?
"Jazeker, we proberen zoveel mogelijk draaiboeken te maken van alles wat we doen. Zo hebben we een bestuursdraaiboek voor het algehele bestuur, dat is eigenlijk meer voor de voorzitter, want daarnaast heeft elke functie binnen het bestuur z'n eigen draaiboek."

"Ook hebben de verschillende commissies een draaiboek dat op basis van ervaring elk jaar weer op orde wordt gemaakt. Zo verandert er bijvoorbeeld nog wel eens iets met subsidie, sponsoren, contacten met universiteiten en dergelijke. Dat wordt allemaal erin verwerkt. Dat kost even wat werk aan het eind van het jaar en is misschien niet altijd even leuk, maar het is wel belangrijk voor de continuïteit van de vereniging."

Jullie hebben maar liefst zestien commissies. Is het makkelijk hier vrijwilligers voor te vinden?
"Natuurlijk zijn er populaire en minder populaire commissies, maar het vinden van vrijwilligers gaat meestal wel vrij aardig. Bijvoorbeeld de Actiecommissie, die onder andere de feestjes en de elfkroegentocht (die elk jaar doorgaat) organiseert, is wel populair en ook heel actief. Verder houden we jaarlijks verschillende kampen (binnenland-, buitenland- en zomerintrokamp) en bij het organiseren daarvan wil men ook wel graag helpen."

Is het vrijwilligerswerk te combineren met je studie?
"Zeker wanneer je in het bestuur zit, ben je zeker wel een dag of meer kwijt aan dit werk. Soms gaat dat ten koste van je studieresultaten, maar aan het begin van je studie is dat nog goed te doen. Wanneer je goed plant, is het prima te combineren."

"Zelf ben ik nu mijn eerste master aan het afronden, waarmee ik rond kerst klaar hoop te zijn. Daarna wil ik nog een master gaan doen, maar dan komt het einde van mijn studietijd toch wel in zicht. Als student begin ik me dan ook wat 'oud' te voelen tussen die achttienjarige eerstejaars studenten en dan ga ik een plekje zoeken in een 'burgervereniging'."

Wat is voor jou de voldoening van het vrijwilligerswerk?
"Dat je met elkaar bezig bent om de vereniging weer een stapje verder te brengen. Daarnaast geef ik ook training en daarbij vind ik het mooi om te zien dat je mensen dingen leert waardoor ze ook echt sneller worden. Dat is toch ook het doel van zo'n recreatieve verenging als de onze."

Vind je training geven mooier dan besturen?
"Ik vind het allebei mooi om te doen. Voor je persoonlijke ontwikkeling leer je organisatorisch gezien veel van een bestuursfunctie. Ik kan daardoor makkelijker dingen organiseren en dat is een goede ervaring voor later wanneer ik bij een bedrijf werk of wanneer ik actief blijf als vrijwilliger bij een andere vereniging. Het lijkt me daarnaast ook wel leuk om zo’n KNSB opleiding te gaan doen, zodat ik wanneer ik stop met wedstrijdrijden trainer kan worden bij een 'burgervereniging'."

Waarom zouden anderen ook eens vrijwilligerswerk moeten doen?
"Mensen moeten zelf wel willen. Niet iedereen is er geschikt voor. Je moet het enthousiasme hebben en daarnaast een beeld hebben wat je met zo'n vereniging wilt. Als je je niet betrokken voelt, moet je er misschien ook niet aan beginnen. Het kost namelijk wel tijd en je hebt die drive nodig."

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar
redactie@schaatsen.nl