Het wereldkampioenschap allround van 2018 wordt gehouden in Nederland. Dat maakte de internationale schaatsunie ISU maandag bekend.

Het toernooi zal plaatsvinden na de Olympische Spelen in Pyeongchang, waarschijnlijk op 10 en 11 maart. Een locatie is nog niet aangewezen, maar schaatsbond KNSB bekijkt de mogelijkheid om het kampioenschap in het Olympisch Stadion in Amsterdam te organiseren.

In 2018 is het 125 jaar geleden dat het eerste WK allround werd georganiseerd, ook in Amsterdam. "Het is mooi dat we in 2018 zowel de huidige als de historische schaatshelden kunnen eren", zegt KNSB-directeur Paul Sanders. "We zijn heel blij met de toewijzing, en we onderzoeken of het mogelijk is het schaatsen van toen en nu in Amsterdam te laten samenkomen."

In 2014 organiseerde de KNSB in samenwerking met sportmarketingbureau het KPN NK Allround al in het Olympisch Stadion. Daarom gaat de schaatsbond opnieuw met die partij in zee bij het onderzoeken van de mogelijkheid tot een WK op de 'Coolste baan'.

Volgens Patrick Wouters van den Oudenweijer was dat toernooi zeker voor herhaling vatbaar. "We kijken met een zeer goed gevoel terug op De Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion in Amsterdam in 2014."

Overzicht internationale langebaantoernooien 2018

EK allround 5-7 januari onbekend
wk sprint 3-4 maart changchun (china)
wk junioren 9-11 maart salt lake city (VS)
wk allround 10-11 maart amsterdam of heerenveen

Overzicht internationale shorttracktoernooien 2018

Ek 12-14 januari dresden (Duitsland)
wk junioren 2-4 maart warschau (polen)
wk 16-18 maart montreal (canada)

Overzicht internationale kunstrijtoernooien 2018

ek 15-21 januari moskou (rusland)
viercontintenten 23-28 januari of 30-4 februari onbekend
wk junioen 5-11 maart sofia (bulgarije)
wk 19-25 maart milaan of turijn (Italiƫ)
wk synchroonrijden 6-7 april stockholm (zweden)