Tickets
Shop
Nieuws 04 mrt 2015

Favorieten maken het waar bij NK schoonrijden

Traditioneel is het NK in op de Vechtsebanen in Utrecht voor de schoonrijders de afsluiting van het seizoen. Er wordt gestreden op het scherpst van de snede, want het gaat immers om de nationale titels. Dit jaar is de spanning iets minder dan in voorgaande edities: het zijn vooral de favorieten die hun rol waarmaken. Voor Henk Wartenhorst is het zelfs al de dertiende keer op rij dat hij kampioen wordt!

Foto : Sander Chamid

De damescompetitie is wel eens spannender geweest: er waren seizoenen dat drie dames om en om de regionale wedstrijden wonnen en het er tijdens het NK extra fanatiek aan toe ging. 

Gedreven waren de dames zeker in Utrecht, maar nadat Alie Hakkert al vier van de vijf open kampioenschapswedstrijden - in Nijmegen, Zoetermeer, Alkmaar, Tilburg en Deventer – had gewonnen, werd ook het NK een prooi voor haar.

Hoewel de tweede ronde in punten door rivale Wil van Schaik werd gewonnen, was de voorsprong van Alie na ronde één al zo groot dat de titel uiteindelijk toch ruim naar haar ging. Het brons was voor Thea den Hollander, die dit hele seizoen al bijzonder constant presteerde.

Wartenhorst

Henk Wartenhorst is bij de mannen al jaren een fenomeen. Hij werd al twaalf keer eerder Nederlands kampioen, maar bleef vooraf in Utrecht toch bescheiden. “We gaan het weer proberen”, zei hij tijdens het inrijden en dat deed hij. En ook deze keer stak hij, niet alleen tijdens het NK maar gedurende het hele seizoen, met kop en schouders boven de rest uit.

Wartenhorst won alle wedstrijden en bleef ook in Utrecht de nummers twee en drie, Piet Heneweer en Martin Reen, ruim voor. Het onderlinge verschil tussen hen is veel kleiner, dus het gevecht tussen ‘de rest’ was tijdens het NK eigenlijk spannender dan de strijd om te titel: de dertiende voor Wartenhorst!

Bij de paren kwamen de toppers opnieuw in actie. Alie Hakkert en Piet Heneweer eindigden gedurende het seizoen al vier keer als eerste, dus ook hier was het geen verrassing dat zij er met de titel vandoor gingen. Henk Wartenhorst probeerde nog wel met twee verschillende partners hun hegemonie te doorbreken, maar dat leverde hem niet meer op dan een tweede én derde plaats.

Het zilver deelde hij met Wil van Schaik, het brons met Thea den Hollander. Al mag nog wel vermeld worden dat de winnaars van de afgelopen jaren, het echtpaar Jaap en Gerda Plakman niet meededen aan het NK. Zij reden dit seizoen alleen de wedstrijd in Zoetermeer en wonnen die.

In de A-klasse was bij de heren wel een verrassende uitslag. Daar deed Ton Rosloot erg zijn best om zijn grote rivaal Nico Glas nu eens te verslaan. Dat lukte ook deze keer niet. Maar opvallend was beslist wel de derde plaats voor debutant Mart Kuiper, die het hele seizoen onderaan bungelde in de uitslag, maar nu het er écht om ging boven zichzelf wist uit te stijgen. En daar was hij zelf nog het meest verbaasd over!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan