Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2015

Mulder: 'Voor de eerste keer geen favoriet'

Het is een beetje wennen voor de regerend wereldkampioen sprint. Michel Mulder was bij de vorige twee edities de te kloppen man, maar dit jaar niet. “Het is de eerste keer voor mij dat ik geen favoriet ben”, geeft hij toe.

Foto : Soenar Chamid

“Liever was ik dat wel geweest, want dat zou hebben betekend dat ik tot nu toe heel goed gereden had”, lacht de jarige Mulder (29). “Ik ben ook misschien wel goed genoeg, maar ik heb het nog niet laten zien. Als je naar dit seizoen kijkt zijn er twee die bovenaan staan: Pavel Kulizhnikov en Hein Otterspeer.”

Bij een klassementje over 500 en 1000 meter bij de World Cup in Heerenveen deed Mulder zelf ook aardig mee, maar dat was niet meer dan een schatting omdat niet iedereen die afstand dubbel reed.

Het na-olympisch jaar verloopt wat stroef bij Mulder, maar hij stelt tevreden vast dat hij in ieder geval zijn beste vorm tot het laatst bewaard heeft, tot de grote kampioenschappen. “De WK Afstanden gaven me een goed gevoel. Ik reed de beste races van het seizoen.”

Hij kan niet zo goed verklaren waarom hij pas bij de WK weer echt van zich liet horen. “Ik wilde in de World Cups ook bevestiging zoeken dat ik het nog in me had, maar dat lukte niet.”

De sprinter van beslist.nl merkte wel dat hij op de WK in Thialf zich gesterkt voelde door zijn ervaring. “Natuurlijk waren er zenuwen, maar bij de tweede 500 meter voelde ik een stukje meer vertrouwen dan normaal. Ik wist dat iedereen zenuwachtig zou worden en het hielp mij dat ik al een paar keer op die positie had gestaan”, zegt hij.

En Mulder heeft het vaker laten zien dat hij met die druk om kan gaan. Bij al zijn WK-optredens leverde zijn 500 meter in 2012 in Heerenveen hem zijn slechtste resultaat op: hij werd vierde, maar wel met een nieuw baanrecord op de tweede omloop. Alle andere WK’s kreeg hij eremetaal omgehangen, net als op de Spelen.

Ook leuk

Hij voelt dat hij in de aanloop naar het WK Sprint niet meer vanuit een favorietenrol kan rijden, maar denkt niet dat dat uiteindelijk veel zal uitmaken. “Ik moet nu vanuit een underdogpositie komen. Dat is ook leuk”, zegt hij lachend.

In ieder geval is hij op zijn gemak op het ijs van Astana. “Het ijs is super. En het is warm in de hal. Het is echt zweten op het ijs. Het zou zo een perfecte trainingslocatie zijn. Ik hoop dat Thialf ook zo wordt, zeker wat het klimaat in de hal betreft.”

Mocht het hem tegen alle verwachtingen in lukken om te winnen dan zou hij drie wereldtitels sprint op rij op zijn naam zetten. “Daar denk ik zeker aan”, geeft hij toe. “Dat zou fantastisch zijn, maar het is stom om daar nu al over te dromen. Ik heb nog vier afstanden te rijden en nog twee jongens te kloppen die het hele seizoen al beter zijn.”

Lees alles over het WK Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan