Tickets
Shop
Nieuws 07 dec 2015

Valkenburg: 'Begint weer op schaatsen te lijken'

Diane Valkenburg reed op de slotdag van de World Cup in Inzell naar plaats negen op de 1500 meter. De rijdster van Team Koopjesdrogisterij.nl is naar eigen zeggen nog op zoek naar ‘een echt goede race’, maar is blij met haar progressie. “Het begint weer een beetje op schaatsen te lijken.”

Foto : Diane Valkenburg

 Op de hooglandbanen van Calgary en Salt Lake City wilde het de afgelopen weken nog niet helemaal lukken voor de rijdster uit Rotterdam. “Ik kon mijn ei niet kwijt op dat ijs”, vertelt ze. “Wij trainen niet zoveel op dat snelle ijs, dus dat is ontzettend wennen. Je maakt daar makkelijker fouten. Het is moeilijk om controle over die snelheid te krijgen, en te houden.”

Op het Duitse ijs kon Valkenburg al een stuk beter uit de voeten. “Vooral het ingaan van de bochten, dat was veel strakker”, luidt het. Met haar 1.57,44 is ze dan ook dik tevreden. “Het ging goed. Ik ben blij met mijn race en zit alweer een stuk dichterbij de rest.”

Nieuwe ploeg

Valkenburg heeft na haar vertrek bij Team LottoNL-Jumbo haar plek gevonden bij de allroundploeg van iSkate. “Het voelde vanaf de allereerste dag meteen goed”, zegt ze. “We zijn met een fijne en goede ploeg.”

Naast sterke Nederlandse allrounders huisvest het team ook een verzameling aan buitenlandse toppers, en dat kan alleen maar als voordeel gezien worden, meent Valkenburg. “Op grote toernooien zijn we daardoor altijd met een hele ploeg aanwezig, dat is heel fijn.”

Vijf seizoenen lang reed Valkenburg in de ploeg van Jac Orie. Met de overstap naar haar huidige team is er daardoor ook in de trainingen veel veranderd. “We trainen vooral meer. Iedere trainer heeft natuurlijk zijn eigen manier van werken, maar het voelt goed voor mijn lijf om nu iets nieuws te doen. Ik ben blij met hoe het nu gaat.”

World Cup Heerenveen

De veranderingen lijken haar goed te doen en vol goede moed gaat ze dan ook richting de volgende wereldbekerwedstrijd, die van 11 -13 december verreden zal worden op het nieuwe ijs van Thialf. “Thuis rijden is mooi. Dat is toch de plek waar ik het liefste schaats”, zegt ze. “Ik heb er heel erg veel zin in.”

Eind december staan vervolgens de KPN NK Afstanden op het programma, een nieuw selectiemoment. Toch probeert Valkenburg zich eerst nog even met de World Cup bezig te houden. “Dat is nu het belangrijkste. Van wedstrijden rijden word je alleen maar beter en ik moet proberen die stijgende lijn vol te houden.”

“Maar ik rij altijd voor de winst hoor”, besluit ze. “Ik heb alleen die ene goede race nog niet gereden. Daar moet ik naar op zoek.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan