Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2015

Kleibeuker: 'Zeker in begin niet zo makkelijk'

Carien Kleibeuker reed woensdag ogenschijnlijk kinderlijk eenvoudig naar het uurrecord. Toch viel dat voor de Clafisrijdster nog behoorlijk tegen.

Foto : Stephan Tellier

“Het ging niet zo makkelijk hoor, zeker in het begin niet. De rondetijden vond ik toen echt een beetje tegenvallen”, zegt Kleibeuker in gesprek met schaatsen.nl.

Toch haalde dat de Nederlands recordhoudster op de 5000 meter niet uit haar concentratie. “Dat moet je ook gewoon accepteren. Op het gegeven moment vind je je slag ook wel weer, waardoor je net een stukje harder gaat”, vervolgt ze.

Dat wisselende gevoel bleef Kleibeuker ook eigenlijk de hele race houden, maar mede door de opzwepende muziek wist ze de pijn te verdringen. “Je krijgt een soort ‘kartelrandje’, je gaat wat harder en dan heb je weer een dipje. Maar als er dan een weer een goed nummer komt met een mooi hoog volume, dan helpt dat wel.”

Dat is ook precies dat wat schaatsen voor Kleibeuker zo mooi maakt. “Op het moment dat je ze goed blijft raken, lijkt het alsof je onvermoeibaar bent, maar het kost erg veel energie. Vooral als je even niet in je ritme zit, doet alles ineens pijn. Het is de kunst om dan weer terug te komen.”

Uiteindelijk kwam Kleibeuker uit op een afstand van 40.569,56 meter, ruim verder dan het oude record van Maria Sterk (36.441,26). Vooral die eerste twee cijfers stelden de 37-jarige rijdster erg tevreden. “Dat was ook wel een beetje het doel, dus ik ben blij dat ik dat gehaald heb.”

Al met al was het genieten voor Kleibeuker. “Ik was er wel al een tijdje achter dat dit bij mij zou passen. Rondjes rijden. Dat is waarvoor ik begonnen ben met schaatsen”, keek ze terug op haar race van ruim 101 ronden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan