Tickets
Shop
Nieuws 08 dec 2015

KNSB: Maak uurrecord 'werelduurrecord'

De KNSB heeft bij de Internationale Schaatsunie een voorstel ingediend om van het uurrecord een officieel wereldrecord te maken. "Dan krijgt het uurrecord net als bij het wielrennen nog meer cachet en status."

Foto : Francois Wieringa

Carien Kleibeuker en Erik Jan Kooiman doen morgen in Inzell een aanval op het werelduurrecord. Mochten de schaatsers van de Clafis-ploeg in Zuid-Beieren sneller rijden dan de huidige houders van de uurrecords, dan geldt dit niet als officieel wereldrecord. 

Daar gaat verandering in komen als het aan de KNSB ligt. De bond heeft bij de Internationale Schaats Unie een voorstel ingediend om van het uurrecord een officieel wereldrecord te maken. Directeur sport van de KNSB, Arie Koops geeft toelichting:”Wat is er mooier dan de mens strijdend op de schaats tegen de tijd en zichzelf."

"Het uurrecord bestaat bovendien bij de heren al sinds 1888 en is in de afgelopen ruim 125 jaar door rijders uit verschillende landen betwist. Maak je er een ’wereld’uurrecord van, dan krijgt het uurrecord net als bij het wielrennen nog meer cachet en status.” Het voorstel komt in juni bij het ISU Congres in Dubrovnik ter besluitvorming op tafel.

Douwe de Vries is bij de mannen de huidige houder van het uurrecord. De rijder van Team LottoNL-Jumbo legde afgelopen maart in Calgary 42,252 kilometer af. Bij de vrouwen staat het record al veel langer. In 2005 kwam Maria Sterk in Thialf tot 36,441 kilometer in een uur.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan